ethan-robertson-SYx3UCHZJlo-unsplash

Nem baj, ha sötéten látunk: életet menthet a jó napszemüveg

ethan-robertson-SYx3UCHZJlo-unsplash

Nem baj, ha sötéten látunk: életet menthet a jó napszemüveg

Lehet menő, de a legfontosabb, hogy védjen –mondja a napszemüvegekről Havasi Zsolt, az optikus szövetség elnöke.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A tikkasztó nyári hőség mellett az erős napfény és UV-sugárzás is próbára teszi szervezetünket. Nem mindegy, hogyan védekezünk ellene, és hogy otthonról elindulva milyen napszemüveget biggyesztünk az orrunkra – erről beszélgetett az Érd Fm 101.3 Bundáskenyér című műsorában Urbán Szabolcs műsorvezető és Szabadi Zsolt, a Magyar Optikusok és Optometristák Szövetségének (MOOSZ) elnöke.

Opto…mi?

Az optometrista kifejezés sokak számára idegenül csenghet, ezért Szabadi rögtön szómagyarázattal kezdte a beszélgetést. Míg az optikus készíti el számunkra az igényeinkhez illő szemüveget, napszemüveget – vagy a javítja a meglévő darabot– addig az optometrista látásvizsgálattal is foglalkozik:  ő állapítja meg a szem fénytörési hibáit, felismeri a szem betegségeit, szükség esetén orvoshoz küldi tovább az ügyfelet. A szakma csúcsán a szemész szakorvos áll, aki gyógyít, szükség esetén műtétet is végez.

A hunyorgástól is megvéd

Szabadi Zsolt a műsorvezető kérdésére hangsúlyozta: az időjárásváltozások, az erős UV-sugárzás miatt mindenképpen érdemes egy minőségi napszemüveget beszereznünk – lehetőleg optikai szalonból, ahol bevizsgált, garanciával ellátott típusokat vásárolhatunk. „Előfordulhat, hogy véletlenül a szemre káros napszemüveget vásárolunk?” – merült fel kérdésként a műsorban. Szabadi Zsolt szerint ettől nem kell tartani, hiszen az erre vonatkozó szabályozás és ellenőrzés alapos – a legnagyobb probléma az lehet, ha a megvett darab gyenge UV-védelmet biztosít, mégis rábízzuk magunkat.

„Ha kételkedünk napszemüvegünk minőségében, bátran vigyük be egy optikai szalonban, ott képesek bemérni az UV-áteresztési képességet”

– ajánlja Szabadi Zsolt.

A szem védelme ugyanis különösen fontos: az embert érő ingerek 85 százalékát ez a szerv közvetíti. A jó napszemüveg nemcsak látásunkat, hanem a szemkörnyéki érzékeny bőrfelületet is megóvja– hangsúlyozta a MOOSZ elnöke – ez a zóna az, amit naptejjel sem tudunk igazán védeni, a sok hunyorgástól viszont ráncossá válhat.

Néhány tanács vásárlás előtt

És hogy mire figyeljünk, ha új napszemüveget vásárolunk? Szabadi Zsolt szerint ezek a szempontok különösen fontosak lehetnek:

  • a lencse semmilyen irányban nem torzíthatja, görbítheti a látott képet, ez a hiba ugyanis baleset- vagy akár életveszélyes is lehet vezetés, túrázás közben.
  • Céltól függően válasszunk a napszemüvegek közül. Egy sötét, magas UV-szűrésű, polarizált lencse például jó lehet horgászáshoz, vitorlázáshoz, mert elnyeli, visszaveri a hullámokon csillámló fényeket. Így jobban is lehet tájékozódni a nyílt vízen, mint egy világosabb lencséjű divatmárkát viselve.
  • Ha biciklis napszemüveget veszünk, érdemes olyan típust választani, aminek belső lencsefelülete kékesen csillog. Ez utal ugyanis az antireflex-rétegre, ami a hátulról érkező szórt fényeket sem engedi betükröződni.
  •  Szintén fontos, hogy a biciklizéshez vagy hegyi túrához használt napszemüvegünk oldalról is védjen minket a menetszéltől, télen pedig a hó vakító csillogásától.
  • A design és az UV-szűrés mellett fontos a méret és a fejformához illő kivitel is: a túl nagy napszemüveg folyton leesik fejünkről, a túl kicsi abroncsként szorítja egész nap halántékunkat.
  • A napszemüvegek alapszínei a szürke, zöld és barna. Vásárlás előtt ajánlott egy próbát tenni velük utcai fényviszonyok között, mert mindenkinél más alapszín válik be, a hozzánk nem illő szín akár szemkáprázást is okozhat.
  • Szabadi Zsolt hangsúlyozta: a kék, narancssárga, rózsaszín lencsés típusokat a szakmában nem is tekintik igazi napszemüvegnek, csak afféle fashion szemüvegeknek.

A MOOSZ elnöke arra is kitért, hogy a legjobb UV-védelmet a kontaktlencse és a napszemüveg együttes használata jelenti. A beszélgetésben szóba kerültek a főként fiatalokra jellemző kütyüzés veszélyei is: a gyerekek annyit töltenek képernyő előtt, hogy az évekkel később myopiát, rövidlátás okoz. Épp ezért már olyan kontaktlencséket is gyártanak, amik csökkentik a monitornézéssel járó szemromlás ártalmait.

Unplash/ Ethan Robertson - képünk illusztráció / freepik.com

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email