viz_csap

Locsolási tilalom még nincs, de takarékoskodni kell a vízzel

viz_csap

Locsolási tilalom még nincs, de takarékoskodni kell a vízzel

A reggeli és az esti órákban az ivóvízhálózat elérte kapacitásainak a felső határát, így takarékoskodni kell a vízzel.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érd, Diósd, Tárnok, Törökbálint, Sóskút és Pusztazámor településeket ellátó ivóvízrendszer a nyári időszak reggeli és esti napszakaiban elérte kapacitásai felső határát – hívja fel a lakosság figyelmét az Érd és Térsége Víziközmű Kft.

„A reggeli és az esti csúcsidőszakban maximálisan igénybe veszik a lakosok a rendelkezésre álló vízmennyiséget, ezért azt kértük az önkormányzattól, rendeljen el részleges locsolási tilalmat július 13-tól augusztus 31-ig”

– tudtuk meg Lanku Ildikótól, az ÉTV ügyvezetőjétől.

A szolgáltató kérésének ellenére az önkormányzat egyelőre nem látja szükségét a részleges locsolási tilalom bevezetésének, így a polgármester első körben – a karácsonyi helyzethez hasonlóan – ezúttal is arra kéri a lakosságot, hogy mindenki takarékoskodjon a vízzel.

„Reggel 5 és 9 óra között, esténként pedig 18 és 23 óra között, csak a legszükségesebb dolgokra használják a vizet! Amennyiben nincs kútjuk, vagy összegyűjtött esővizük, a locsoláshoz szükséges vizet vételezzék napközben vagy este 11 óra után kannákba vagy gyűjtőedényekbe. A medencék feltöltését, illetve minden olyan extra vízfogyasztással járó tevékenységet, amely nem létszükséglet, kérem, hogy ne az említett reggeli és esti órákban tegyék, mikor amúgy is a legintenzívebb a fogyasztásunk”

– hívja fel a figyelmet Csőzik László.

A korábbi években már előfordult a nyári időszakban, hogy részleges locsolási tilalmat kellett elrendelnie az önkormányzatnak az ugrásszerűen növekvő vízfogyasztás miatt. Az elmúlt években számos új kutat fúrtak, szivattyúkat cseréltek, bővítették a tárolómedencék kapacitását, de sajnos a víz mennyisége nem korlátlan.

„Hiába fejlesztünk folyamatosan, ezzel a soha nem tapasztalt hőhullámmal és aszállyal, csak egyféle módon tudjuk felvenni a versenyt, összefogással”

– mutat rá a polgármester.

Csőzik László elmondta azt is, amennyiben a vízfogyasztás az előttünk álló kritikus időszakban nem csökken, úgy el kell rendelni a tilalmat, de hogy erre ne kerüljön sor, abban a lakosság segítségére számítanak.

Az ÉTV többek között még májusban közzétette javaslatait arról, hogyan előzzük meg a nyári vízhiányt, ebben jó tippeket olvashatunk arról, hogyan tudunk úgy  változtatni a vízfelhasználási szokásainkon, hogy ne terheljük az ivóvízrendszert. Érdemes elolvasni, hiszen ezeknek a javaslatoknak jó hasznát vehetjük kánikula idején.

A fővárosi agglomerációt sújtó, az ivóvízhálózatot érintő gondokról többször írtunk már (legutóbb itt). Az önkormányzatok abban reménykedtek, hogy állami forrásból jut majd pénz az elavult vízhálózatok megújítására, az ivóvízellátási problémák megoldására, de mint a vízügyi államtitkár közölte: erre nincs pénz. A kivéreztetett önkormányzatok és a rezsicsökkentés miatt válsághelyzetbe került szolgáltatók pedig önerőből nem képesek megoldani a több évtizedes, egyre súlyosbodó problémákat.

fotó: freepik.com

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email