mohacs3AK_230723.jpg

Közel ötszáz éves emléket őriznek

mohacs3AK_230723.jpg

Közel ötszáz éves emléket őriznek

Az ifjú II. Lajosra és a kíséretében lévő magyar, illetve lengyel katonákra emlékeznek vasárnap.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Közel 500 esztendeje már, hogy II. Lajos király Sárkány Ambrus kastélyában vendégeskedett pár napig, Mohácsra tartó útja során. A fiatal uralkodó július 22-én az érdi réven kelt át a Dunán, hogy a Csepel-szigeten búcsút vegyen feleségétől, Habsburg Máriától.

Háromezer fős seregéhez itt, Érden, illetve Érd után lengyel katonák is csatlakoztak, akik ugyanúgy életüket áldozták a törökök elleni csatában, ahogy II. Lajos király, vagy Sárkány Ambrus.

 

II. Lajos érdi látogatásáról már eleink is megemlékeztek: 1926-ban, a mohácsi csata 400. évfordulóján a Hadimúzeum kezdeményezésére Baranyay Nándor főjegyző és a Jézus Társaság érdi házfőnöksége emlékművet állított a Római út és a Kastély utca találkozásánál, a kastélyhoz vezető út elején.

Az emlékművet egy római korból származó oroszlán, valamint a Sárkány család címere díszíti.  Mellette található a magyar és lengyel csapatok egyesülésének emlékét őrző tábla: ezt a 2004-ben alakult Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület (ÉrdLeMKE) által 2007-ben állíttatott emléktábla őrzi, ahol minden esztendőben megemlékeznek a lengyel és a magyar áldozatokról.

Idén július 21-én tartják a megemlékezést, ami szentmisével kezdődik, reggel 8 órakor: Mojzer György atya mond szentmisét a Szent Mihály templomban a mohácsi csatában elhunytakért, a két nemzetért és Érd városáért.

Szentmise után az emléktáblánál köszönti Csőzik László polgármester az egybegyűlteket. A megemlékezésen közreműködik Baka Györgyi költő, a moderátori feladatokat pedig Dózsa Lajos, az egyesület titkára látja majd el.

Fotó: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email