roka_freepik

Rókát látott a kertben? Ezt kell tenni!

roka_freepik

Rókát látott a kertben? Ezt kell tenni!

Az önkormányzat szerint egyre gyakoribb, hogy rókák kóborolnak az érdi utcákon, kertekben. A helyzetet javítandó, most egy közleményben fordulnak a lakossághoz.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint a közleményben írják, egyre többször tapasztalható, hogy a rókák bemerészkednek az emberek lakta területekre is, ezért az érdiek együttműködését kérik, hogy a csökkenteni lehessen ezeknek az eseteknek a számát.

A vadállatok természetesen élelem reményében érkeznek, ezért leghatékonyabban ezt figyelembe véve lehet őket távol tartani. A felhívás hangsúlyozza, hogy a közterületi hulladéktárolókba lehetőleg senki se helyezzen el úgy, és olyan hulladékot, amely élelemként szolgálhat a rókák számára.

A háztartási hulladékot, főleg a feleslegessé vált élelmiszermaradékot gondosan zárják el szemeteszsákokban és a hulladéktárolókban, éjszakára ne hagyjanak sem az udvaron, sem a közterületeken állateledelt macskák, kutyák számára, hiszen a könnyen hozzáférhető élelem miatt a rókák is gyakrabban visszajárhatnak oda.

Ugyanakkor a róka nem csak a szemétből válogat, az élő állatok húsa is ízlik neki, ezért a háztájiakkal is érdemes gondosan bánni, nehogy prédává váljanak. A baromfit, a nyulat fontos bekerített helyen, éjszakára jól zárható ólban elhelyezni, ahová nehezebben jut be a róka.

Mivel a rókáknak igen változatos az étrendjük, akár az érdi kertekben gyakori komposztálókba is beleturkálhatnak, ha azok nincsenek megfelelően lefedve.

A hulladék azonban nem csupán táplálékot jelenthet számukra, hanem – nagyobb mennyiségben – akár búvóhelyként is szolgálhat. Érdemes tehát a szemetet, törmeléket nem felhalmozni, emellett a nagyobb udvarokban ajánlott a kotoréknak alkalmas sűrű, eldugott, bozótos részeket kitisztítani.

Bár az általános vakcinázás minimálisra csökkenti az esélyét, a rókák veszettség hordozói lehetnek, ezért fontos gondoskodni a házi kedvencek veszettség elleni oltásainak beadatásáról is. Ez kutyák esetében kötelező, de macskáknál is melegen ajánlott.

Ha szemben találjuk magunkat egy rókával, nem szabad megfogni, vagy bármi módon bántani, mert ez törvénybe ütközik.

Amit viszont tehetünk – és ezt az önkormányzat kifejezetten kéri is –,hogy az alábbi elérhetőségek bármelyikén, a pontos hely megjelölésével tájékoztassuk őket, ha rókát, esetleg rókatetemet láttunk:

  • e-mail: kozter@erd.hu
  • postai út: 2030 Érd, Alsó u. 1-3.
  • telefon: 06(23)522-341

Ha jelzünk, azzal nem csak a konkrét esetet mozdíthatjuk előre, hanem a hivatalt is segíthetjük, hiszen így tudni fogják, hogy a város mely területeire érdemes nagyobb figyelmet fordítani „rókaügyben”.

Elhullott állatok kapcsán egyébként a NÉBIH 06(80)263-244-es, ingyenesen hívható zöld számát is tárcsázhatjuk.

A felhívás a fentebb említett tippek mellett további hasznos tanácsokat is megfogalmaz, melyekkel elriaszthatjuk a nem kívánatos betolakodókat. Például:

  • Villanypásztor: minél magasabb a kerítés, annál jobb, mert úgy kevés esélyük van a rókáknak azt átugrani.
  • Reflektorfény: ha kisebb területet, például egy tyúkólat vagy nyúlketrecet szeretnénk biztosítani, akkor a mozgásérzékelő lámpa lehet a legegyszerűbb. A mozgásérzékelő felvillanása megijeszti a vadállatokat.
  • Vadriasztó: az ultrahangos vadriasztás az állatok jó hallását fordítja ellenük. Az eszköz számukra zavaró, számunkra viszont nem hallható hangokat sugároz, így a róka távol tartható a kertünktől.

Fotó: Freepik

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email