bocsaeletfaHarosiBrigitta6

Paralimpiai sportág honosodhat meg Érden – VIDEÓVAL

bocsaeletfaHarosiBrigitta6

Paralimpiai sportág honosodhat meg Érden – VIDEÓVAL

Dani Gyöngyi vívó paralimpikon alapítványa jóvoltából, a MEREK SE segítségével érdi srácok sajátíthatták el a bocsa alapjait.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A bocsa – vagy boccia – a petanque-ból eredeztethető labdajáték, amit súlyos mozgássérültek számára fejlesztettek ki. Egyike annak a két paralimpiai sportágnak, amelynek nincs olimpiai megfelelője.

A bocsát 6 piros, 6 kék és egy fehér labdával játsszák egy 6-szor 12.5 méteres pályán. A verseny célja, hogy a színes labdákkal eltalálják a fehér golyót. A mérkőzéseket egyéniben, párosban, vagy csapatban űzik.

A Paraktív Alapítvány jóvoltából most már Érdre is eljutott ez a sportág: a MEREK SE sportolóinak közreműködésével megrendezték Érd első boccia napját, amelyen az Életfa Egyesülethez tartozó sérült gyermekek, fiatalok sajátíthatták el a bocsa alapjait.

A résztevőket az alapítvány részéről Dani Gyöngyi kerekesszékes vívó, Érden élő paralimpikonunk, majd Szűcs Gábor alpolgármester  köszöntötte, aki szintén most ismerkedett a sportággal.

A közös bemelegítés után a MEREK SE rutinos sportolói bemutatták a játékot és elmagyarázták a szabályokat is. A MEREK SE egyik sportolója egyébként tagja a paralimpiai csapatnak is, így elmondhatjuk, hogy az életfás fiatalok igazán jó kezekben voltak

A jó hagulató rendezvényt az új Teleki tornatermében tartották, így a helyszín is idális volt. „Nagyon jó volt a hangulat, és egy délelőtt alatt elsajátítottuk a szabályokat. Játszottunk párosban és egyéniben is ” – mondta az Érdmostnak az Életfa egyik alapító tagja, Hárosi Brigitta.

A játék annyira megtetszett a fiataloknak, hogy minden bizonnyal lesz folytatás: tervezik, hogy Érden is kialakuljon egy bocsás közösség, és akár a versenyzésig is eljussanak. „A bocsát minden kerekesszékes tudja játszani, aki nem tud önállóan dobni, az egy segédeszközzel tudja indítani a golyót” – tette hozzá Brigitta.

Aki szeretné látni, hogyan is zajlott Érd első bocsamérkőzése, tekintse meg videónkat, amit Balogh Alex kollégánk készített:

Fotó: Hárosi Brigitta, videó: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email