kutya_es_gyerek

Így lesz zökkenőmentes a kutya és a gyerek kapcsolata

kutya_es_gyerek

Így lesz zökkenőmentes a kutya és a gyerek kapcsolata

A „Mindent a kutyákról” című podcast sorozatunkban arról beszélgettünk, hogy mit kell tenni azért, hogy a kutya gyerekbarát legyen.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Negyedik részéhez ért az ember legjobb barátjáról szóló podcast műsorunk, amiben továbbra is Kurys Anita volt a vendégünk. Az etológus és viselkedésterapeuta ezúttal a gyermek és a kutya kapcsolatáról beszélt, amely téma igen szerteágazó.

A szakember megjegyezte, hogy sok a közös a gyerekekben és a kutyákban, hiszen hasonló mechanizmusok alapján „működnek”, azt gondolják, hogy a világ miattuk van és körülöttük forog.

Ennek megfelelően a gyerek és a kutya nevelésében vannak párhuzamok, így a mentális érésükben is. Ezért egy kisebb gyerekre nem bízhatjuk rá a kutyát, nem szabad szülőként elkövetni azt a hibát, hogy veszünk a gyereknek egy kutyust, hogy majd így tanulja meg a felelősségvállalást.

Egy gyerek és egy kutya azonos érési szinten vannak, így a szülő nem várhatja el, hogy az egyik a másikért felelősséget vállaljon

– derült ki a beszélgetésből.

A kutyáért történő felelősségvállalás tehát a szülő feladata, mindössze az értékrendet kell megmutatni, hogy utánozza és elsajátítsa azt a gyermek, és így lassan kialakul a tényleges felelősségvállalás az állat iránt.

Fel kell ismernünk az állat hangulatingadozásait, az igényeit, mert csak így lehetünk jó gazdája a kutyának.

Sokakat foglalkoztat az a téma is, hogy a kutyák miként viszonyulnak a nagyon kicsi gyerekekhez, mennyire tekintenek rájuk másként, mint a felnőttekre. Természetesen kiderül ez is a bő egyórás beszélgetésből.

A „Mindent a kutyákról” korábbi adásait IDE KATTINTVA érhetik el.

fotó: freepik.com

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email