hajlektalanpixabay

Az érdi hajléktalanellátásnak vannak eredményei

hajlektalanpixabay

Az érdi hajléktalanellátásnak vannak eredményei

Az érdi hajléktalanhelyzet és annak megoldása is felmerült a júniusi közgyűlésen.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A hajléktalanság nem egyszerűen megoldható probléma. Érden ugyan kevesen vannak, akik fedél nélkül élnek (mintegy tíz-húsz fő, ami egy nyolcvanezres városban elenyésző szám), de akik igen, azok a jó időben egyre gyakrabban láthatók a város frekventáltabb területein, ahol kisebb csoportokba verődve töltik az időt.

Jelenlétük (higéniai okokból, vagy a hangoskodás miatt) sokakat zavar, és nem egy képviselőtestületi ülés témája volt már az Európa-sétányon uralkodó állapot.

A Szociális Gondozó Központ 2023-as beszámolója kapcsán, amit június 27-én fogadott el a közgyűlés, ismét felmerült a kérdés: mit lehetne tenni, hogy ez a helyzet megoldódjon?

Csőzik László polgármester elmondta: kényszerintézkedést a hajléktalanokkal szemben csak akkor alkalmazhatnak, ha azok szabálysértést követnek el. Minden ilyen esetben beavatkoznak, és azon dolgoznak hogy a lakótelepen, a Bem téren és a városközpontban felszámolják ezt a jelenséget.

„Ez egy nagyon nehéz, sziszifuszi munka. Ki kell mondani azt is: e helyzet táptalaja az is, hogy a járókelők adományaikkal támogatják a hajléktalanokat. Ha ilyen módon megkeresnek napi 2-3 ezer forintot, nem fogják keresni a kilábalás lehetőségét, nem mennek be a szállóra és nem fogadják el a segítséget sem” – tette hozzá a polgármester.

Mint mondta, a helyzet mindezek ellenére javul, az érdi hajléktalanellátásnak vannak eredményei. Ugyanakkor jó lenne egy átfogó jogszabálymódosítás, ami a problémahalmaz kezelését radikálisan megváltoztatja, hiszen többen a beszámíthatatlanság állapotában vannak, és az ő érdekükben kellene megengedni a kényszerű beavatkozás lehetőségét.

„A szakmának kellene kidolgoznia egy javaslatcsomagot a döntéshozók számára. Ez utóbbiak nem mi vagyunk, hanem az országgyűlés. Reméljük, valamit lépni fognak” – tette hozzá Csőzik László, megjegyezve:

A legnagyobb szakmai siker az, ha valakit ki tudnak emelni a hajléktalanságból. Erre egyébként Érden is van példa:

„Az egyik dolgozó maga is élt fedél nélkül éveken át. Sikerült visszatérnie a társadalomba, elvégezte a főiskolát, és most szociális munkásként dolgozik az érdi ellátórendszerben” – tette hozzá a polgármester.

Bereiné Petrik Mária, a Szociális Gondozó Központ vezetője is felszólalt a képviselőtestület előtt. Elmondta, hogy minden érdi hajléktalant be tudnak fogadni, és élelmet is tudnak biztosítani számukra. Ugyanakkor egyetlen utcán élő sem kötelezhető arra, hogy az éjjeli menedékhelyen töltse az éjszakát.

Sőt – tette hozzá – mintegy öt olyan hajléktalanról tudnak, akinek lenne hová hazamenni, de nem szeretnének.

„Amíg a jelenlegi törvények hatályban vannak, addig ezeknek az embereknek joguk van az utcán élni. Ha a többi embert zavarják valamilyen cselekedetükkel, a rendőrség, illetve a polgárőrség tud beavatkozni. Szociális munkásaink többet nem tudnak tenni, mint amit most tesznek. Minden adott ahhoz, hogy az utcán élők feje felett fedél legyen, de kényszeríteni nem lehet őket” – hangsúlyozta az intézményvezető.

Fotó: ÉrdMost archív, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email