irkaszeghyK2

IRKA-díjak a legjobbaknak

irkaszeghyK2

IRKA-díjak a legjobbaknak

Tizenhárom éves lett az IRKA. A szülinapon kiosztották az irodalmi klub elismeréseit is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Tizenharmadik születésnapját ünnepelte június 20-án az Érdi Irodalomkedvelők Klubja, közismert nevén az IRKA.

Ahogy ez egy születésnapon lenni szokott, meghívták a jóbarátokat (köztük a Képzőművészek Érdi Közössége) tagjait, a város képviselőit, és szívesen látták az érdeklődő közönséget is. Több helyi előadóművész nem a közönség sorában foglalt helyet, hanem produkciójával köszöntötte az ünneplőket, így a Kiss Company és a Szirmok Városi és Pedagógus Női Kar is.

Ez az IRKA életében már természetes, hiszen ahogy Daróci Lajosné Márta évértékelőjében hangsúlyozta, „nem önmagunkban létezünk, nyitunk más irodalmi-kulturális közösségek felé, így jönnek létre határokon és városokon átívelő művészbarátságok, kooperálások – egymást inspirálva, motiválva”.

Az IRKA igen aktív évet tudhat maga mögött, tagjai számos könyvbemutatót, költői estet tartottak, szerepeltek tárlatvezetésen, iskolai ünnepségen, és ellátogattak mások által szervezett irodalmi műsorokra is. Sikeres pályázatokat tudhatnak maguk mögött, irodalmi játékokat szerveztek, és hét tagjuk is dedikált a 95. Ünnepi Könyvhéten. Műveikből a születésnapon is hallhatott ízelítőt a közönség.

Már hagyomány, hogy a születésnapon díjjal jutalmazzák az évben kiemelkedően dolgozó tagokat. IRKA Irodalmi Díjat kapott vers kategóriában Móczár Csaba, próza kategóriában Szeghy Karolina, IRKA Közösségi Díjban részesült Szabó Aida, Borbély Milán. IRKA rovatvezetői kitüntetést vehetett át Varga Katalin, IRKA Páva Díjat pedig – sziporkázó, kreatív ötleteiért – Pálné Onódi Judit. Az IRKA Zenei Díjjal idén Stiblo Anna, a Szirmok vezetőjének jelenlegi, és Gáborné Harmath Alíz volt karnagy tevékenységét ismerték el.

„Nehéz időszakon vagyok túl, így kiváltképp jólesett ez az elismerés” – mondta az ÉrdMostnak Szeghy Karolina, akinek nyolc meséskönyve jelent meg, és több meséje szerepel antológiákban is, így alakjait nem csak az érdi gyerekek ismerik.

Karolina az írás mellett több mesedélutánon vett részt, írt gyerekeknek (és szüleiknek) könyvet az egészségvédelemről, és ő álmodta meg a Csodapadlás című színdarabot is, amelynek ősbemutatója Papp János (JP Company) rendezésében telt házas lett a Szepesben (itt írtunk róla).

Az utóbbi időszakban azonban olyan nehézségek érték, amelyek miatt kevés ideje maradt az alkotásra, illetve a rendezvényeken való részvételre. Most szerencsére új szelek fújnak:

„Tele vagyok megvalósítatlan ötletekkel, amelyek szerintem ömleni fognak belőlem. Papp Jánossal is rengeteg tervünk van: annyit elárulhatok, hogy a JP Dance és a Musical Akadémia növendékeivel készülünk egy közös, varázslatos karácsonyi színdarabbal. És ott vannak a félig kész meséskönyveim is, ezeket is szeretném befejezni” – sorolta Karolina, aki nagyon büszke az IRKA díjára.

Aki kíváncsi az IRKA tevékenységére, illetve periodikusan megjelenő folyóiratára, látogasson el szerda délutáni rendezvényükre, az Érdi Galériába:

Fotó: Garai János, Szeghy Karolina

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email