polgarmester_megbizolevelek

Komoly együttműködésre kérte Csőzik László az új képviselőket

polgarmester_megbizolevelek

Komoly együttműködésre kérte Csőzik László az új képviselőket

Összefogásra van szükség, hogy a város nagyot tudjon előrelépni régi hiányosságai területén - hangsúlyozta a polgármester a képviselői megbízólevelek átadásán.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Átvették megbízólevelüket Érd Megyei Jogú Város megválasztott önkormányzati képviselői. A képviselők esküjüket a testület alakuló ülésén teszik majd le, ekkor lépnek majd hivatalukba. Az alakuló ülést október 1-15. között tartják majd, hiszen a 2019-ben megválasztott képviselők és polgármesterek megbízatása az alaptörvény értelmében októberig tart.

Az ünnepségen elsőként Feik Csaba jegyző, a Helyi Választási Iroda vezetője köszöntötte a 2024 októberében felálló képviselőtestület régi-új tagjait. Megköszönte mindazok munkáját, akik részt vettek a június 9-ei választás lebonyolításában. Elmondta, hogy a választás rendjét  nem zavarta semmi, amiért köszönet illeti a jelölteket és a jelölő szervezeteket is.

Feik Csaba, a város jegyzője köszönti a megjelenteket

Csőzik László polgármester gratulált a megválasztott képviselőknek, és reményét fejezte ki, hogy az új ciklus gyümölcsöző és eredményes lesz. Hangsúlyozta, hogy a testületre komoly munka vár majd. Érd szűkölködik a forrásokban, viszonylag kevés a pénze, ezért háromszor annyi energiát kell befektetniük, hogy a lakosság szükségleteit az elvárt színvonalon el tudják látni.

Csőzik László polgármester gratulál a megválasztott képviselőknek

„Ez egy szolgálat. Valamennyien az érdieket szolgáljuk. Nagyon jó lenne összefogni és közösen dolgozni. 2029-ig tart a megbízásunk, és szeretném, ha a ciklus végére elérnénk oda együtt, hogy ez a város azokban a hiányosságokban, amelyektől régóta szenvedünk – utak, járdák, vízelvezetés, intézményi ellátóhelyek szűkösebb száma – nagyon nagyot tudna előrelépni. Ehhez komoly együttműködésre, összefogásra, jószerencsére és munkára van szükség” – hangsúlyozta a városvezető, hozzátéve: komoly sikerek is érik a várost, közvetlen uniós forrásokat is nyer Érd szép számmal.

Végezetül egy lengyelországi történetet osztott meg a képviselőkkel, amit lubaczówi kollégájától hallott: lengyel testvérvárosunk polgármestere egy minapi látogatáson elmondta, hogy a lengyel politikai kultúra teljesen más, mint a magyar, ugyanis a csatározásoknak csak a választások előtt van helye. A közgyűlésben már együttműködnek a választott képviselők, így egy testületi ülés körülbelül fél óra – Érden, mint arra Csőzik László is utalt, ennél azért hosszabb szokott lenni.

„Nem kell, hogy eltűnjön a vita, hiszen a vita a demokrácia lényege, az ellenzék tartsa meg a kontroll funkcióját. De annak drukkolok, hogy tényleg eredményesek legyünk, hozzuk ki a legtöbbet a rendelkezésre álló forrásokból, a megszerezhető források összességét pedig hozzuk el a városnak, és tegyük egy igazán jó hellyé Érdet, mert megérdemli”

– hangsúlyozta a polgármester.

Csőzik László hozzátette: „Érd öles léptekkel halad előre, de ez a lakosságszám gyarapodásában látszik leginkább egyelőre. Magyarország 10. legnagyobb vidéki városa, illetve Pest megye legnagyobb települése lettünk. Ez komoly ambíciókra predesztinál minket, de ahhoz, hogy ezeket az ambíciókat komolyan vegyük, és olyan célokat tűzzünk ki magunk elé, amelyek politikai szempontból fontosak a városnak, az kell, hogy utolérjük magunkat. Ehhez kívánok jó munkát és eredményes ciklust mindnyájunknak.”

A megbízóleveleket Kiss Szabolcs, a Helyi Választási Bizottság elnöke adta át a polgármesternek és a képviselőknek. Az elnök ismerette a választás legfontosabb adatait is: Érden az 57196 választópolgár közül 35101 járult az urnákhoz, a részvételi arány 61,37 százalékos volt. Az érvénytelen szavazatok aránya 1 százalék alatt maradt (329 darab). Érden tíz települési nemzetiségi önkormányzat választására is sor került.

Balról jobbra: Gasparik Gábor, Simó Károly, Harmat Ákos, Lovász Attila, Révész Gabriella, Csőzik László, Csornainé Romhányi Judit, Szűcs Gábor, Gyekiczki Márton, Tetlák Örs, Csengeri Attila, Csépán István

A választási eredmények ellen sehol nem nyújtottak be jogorvoslatot, így minden megválasztott jelölt eredménye jogerős lett.

Ami pedig az eredményeket illeti: Csőzik László a szavazatok 61,26 százalékát szerezte meg. A tizenkét egyéni választókerületben a Szövetség Érdért jelöltjei nyertek:

  1. EVK Harmat Ákos (45,55%)
  2. EVK Lovász Attila (46,97%)
  3. EVK Lengyel Péter (52,31%)
  4. EVK Gyekiczki Márton(49,35%)
  5. EVK Csengeri Attila (49,04%),
  6. EVK Szűcs Gábor (50,57%)
  7. EVK Tetlák Örs (53,43%)
  8. EVK Révész Gabriella (52,21%)
  9. EVK Sándor Zoltán (49,35%)
  10. EVK Csornainé Romhányi Judit (50,47%)
  11. EVK Csépán István (50,87%)
  12. EVK Szabó-Nagy László (52,19%)

Kompenzációs listáról három mandátumot szereztek a Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum-ÉRteD Családbarát Egyesület jelöltjei, Kardosné Gyukró Katalin polgármesterjelölt (nem volt jelen az ünnepségen), Gasparik Gábor és Simó Károly.

Gasparik Gábor és Simó Károly (Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum-ÉRteD Családbarát Egyesület)

Mandátumot szerzett továbbá Farkas Gáborné Szalai Timea a Mi Hazánk Mozgalom képviseletében.

Farkas Gáborné Szalai Timea (Mi Hazánk Mozgalom)

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt jelöltje Való Viktor is átvette megbízólevelét.

Való Viktor (Magyar Kétfarkú Kutyapárt)

A nemzetiségi önkormányzatok képviselői is átvették megbízólevelüket.

  • Görög Települési Nemzetiségi Önkormányzat: Papakosztandisz Eleni, Bakoss Aphrodité, Trnka Szilvia (Syllogos és a Csongrád Megyei Görögök K.E. jelöltjei)
  • Horvát Települési Nemzetiségi Önkormányzat: Hudák Ágnes, Czeilingerné Tőkei Klára, Antunovits Antal, Csibrák Józsefné és Tomasik István György (Magyarországi Horvátok Szövetsége)
  • Lengyel Települési Nemzetiségi Önkormányzat: Szczerba Roland, Szczerba Loránd és Takács Levente (Polonia Nova Egyesület és a Bem József Kulturális Egyesület)
  • Német Települési Nemzetiségi Önkormányzat: Eszes Mária, Czeilinger Margit, Köhler Dolli Felicia, Hellinger Pál és Maitz Ferenc (ÉMNÖSZ)
  • Örmény Települési Nemzetiségi Önkormányzat: Molnár Zsolt, Oszlányi-Molnár Éva és Labant Ada Rózsa (Örmény Kulturális Központ)
  • Roma Települési Nemzetiségi Önkormányzat: Rafael Attila (CiKöSz) Balogh Csaba (RPM BAZ Megye), Rafael Attiláné (CiKöSz), Hőcs László és Sárközi Lajos (RPM BAZ Megye)
  • Román Települési Nemzetiségi Önkormányzat: Szatmáriné Horváth Csilla, Szatmári Réka Vivien és Szabo Eva Magdalena (ÖMRE)
  • Ruszin Települési Nemzetiségi Önkormányzat: Borbély Zsuzsanna, Kerekes Lajos és Pókos István (HORUE)
  • Szerb Települési Nemzetiségi Önkormányzat:  Cseke Dusan, Horváth Andrea és Gyenge Emil Nándor (SRPSKI Forum)
  • Ukrán Települési Nemzetiségi Önkormányzat: Jedlicska Jevgenija, Vash Ivanna és Rajkó Katalin (Nova Hvylja Egyesület)

fotó: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email