mongolPixabay

Mongólia egy estére Érdre költözik

mongolPixabay

Mongólia egy estére Érdre költözik

A Földrajzi Múzeum színes, a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt izgalmas programmal készül a Múzeumok Éjszakájára.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ha egy magyar embernek valaki azt mondja: Mongólia, valószínűleg a tatárjárás és Dzsingisz Kán jut az eszébe. Pedig Mongólia jóval több, jóval színesebb ennél, és a Magyar Földrajzi Múzeumnak köszönhetően most ízelítőt kaphatunk a történelméből, kultúrájából, no meg a jelenéből. Mindezt szóban, képben, hangban és még mozdulatokban is, hiszen a kiállításmegnyitótól a táncbemutatón át a mongol kalligráfiáig számtalan érdekességgel találkozhatunk június 22-én a Múzeumok Éjszakáján.

A teljes program szórólapját cikkünk végén megtalálják, most kedvcsinálónak kiemelnénk néhányat a valóban gazdag kínálatból. Ebben Fekete-Mácsai Anetta, a múzeum igazgatója volt segítségünkre.

„18:30-kor nyílik a Ligeti Lajos belső-mongóliai kutatóútjának mindennapjait bemutató kiállításunk, amit azért izgalmas, mert kifejezetten azokra a segítőire fókuszál, akik nélkül nem valósulhatott volna meg az út. Hiszen a nyugati kutatók, így Ligeti is, jelentősen rászorultak azokra a segítőkre, akik lehetővé tették e számukra idegen világban való közlekedést. 

Fotó a Ligeti-kiállításból (Forrás: Magyar Földrajzi Múzeum)

Szeretnénk ráirányítani a figyelmet arra a tényre, hogy egy-egy kutatóút nem csupán egy nyugati fehér férfi hősies egyéni erőfeszítésének, a tudomány oltárán történő önfeláldozásának eredménye volt, hanem kollektív vállalkozás, amely több ember fizikai (pl. főzés, szállítás, pakolás, állatgondozás) és szellemi (pl. tolmácsolás, információszerzés, útbaigazítás, adminisztráció) munkájára épült.

A Múzeumok Éjszakájának többi programja is sok érdekességet ígér: vendégünk lesz többek közt Füredi Zoltán mongolista, aki a vadlovakról tart előadást. Bemutatjuk A Legbelsőbb Mongólia című filmjét is, és beszélgethetünk is a szerzővel. A film többek közt azt járja körbe, honnan ered az a szinte testvéri szeretet a magyarok és a mongolok között.

Fotó a Ligeti-kiállításból (Forrás: Magyar Földrajzi Múzeum)

Kiss Attila a Dzsingisz Kán múzeumban kutatta a lószerszámokat és a nomád íjakat. Egyesülete, a Zengő Nyíl Történelmi Íjász Iskola és Kísérleti Régészeti Műhely rekonstruálta is a szerszámokat, íjakat, és ezeket meg is mutatják az érdieknek.

Szeretném még kiemelni Ament Éva előadását. Az Iharos Népművészeti Egyesület elnöke korábban járt Mongóliában, és olyan lelkesedéssel, szeretettel beszélt Mongóliáról és útjáról, hogy azóta szeretném ezt az estét megrendezni a múzeumban. Éva nemcsak mesél nekünk, hanem egyesületi társaival megtanít nemezfülbevalót és nemezlabdát is készíteni” – sorolta Mácsai Anetta.

Akinek ez nem elégítette ki a kíváncsiságát, hallgassa meg a Bundáskenyér kedd reggeli beszélgetését Kiss Attilával:

Ament Éva szerda reggel 7:10 perctől lesz az ÉrdFM101.3 vendége, míg Füredi Zoltán pénteken 8:10-től beszél a stúdióban Mongólia titkairól.

Érdemes egyébként szemezgetni a programok között, hiszen a család legkisebbjeitől a legidősebbekig mindenki talál kedvére valót.

„Az előadások egy része tudományos igényességű, ugyanakkor szórakoztató és mindenki számára élvezhető. Olyan kuriózumokkal is találkozhatunk, mint a lófejes hegedű és a mongol hosszúének. A solymászbemutatón nyolcféle ragadozómadárral ismerkedhet meg a közönség, és az érdeklődők kipróbálhatják a mongol íjat is. Mongólia nagyon izgalmas ország, érintetlen természeti értékekkel”

– tette hozzá Anetta, aki elmondta azt is, hogy az ELTE mongol- és Belső-Ázsia tanszéke tevékeny segítő partnere a rendezvénynek.

A rendezvény idén először fizetős, a karszalag 1000 forintba kerül. Ez a belépő nem érvényes a budapesti múzeumokba, az Érdi Galéria június 22-ei rendezvényeire azonban igen.

A Múzeumok Éjszakája körülbelül éjfélig tart majd.

Érdemes átsétálni a galériába is, ahol szintén színes programokkal várják a látogatókat ezen az estén. A galéria egyik vendége Szabó T. Anna író, költő lesz, aki szubjektív tárlatvezetést tart majd a Hincz-kiállításban. Interjúnkat Szabó T. Annával itt olvashatják.

 

Kiemelt fotó: Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email