telefon_freepik

Súlyos büntetést kaptak a Magyar Péter nevével visszaélő csalók

telefon_freepik

Súlyos büntetést kaptak a Magyar Péter nevével visszaélő csalók

Több mint 5 millió forintra büntették az Asztalos Éva polgármesterjelölt mellett kampányoló telefonálókat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ahogy arról az ÉrdMost is beszámolt, június 7-én Érden elkezdődött egy olyan telefonhívás-sorozat, amelyben arra kérik/kérték az embereket, hogy ne Csőzik Lászlóra, hanem Asztalos Évára szavazzanak, mert azzal a Tisza pártot támogatják.

Mivel ilyen, illetve ehhez hasonló akciók nem csupán itt, hanem az ország más településein is történtek, ezért a Tisza párt kénytelen volt elhatárolódni ezektől az „átverésektől”.

„Kijelentjük, hogy bármely jelölt lejáratására irányuló telefonhívások, posztok, levelek és megkeresések nem tőlünk származnak. Mi nem végzünk robothívásokat, és nem eszközünk mások lejáratása. Ha bárki ilyet tapasztal, az egy ismételt visszaélés a nevünkkel. Ezeknek a hívásoknak az a célja, hogy közösségünket megvezessék, nevünket besározzák” – írták a Facebook-on június 7-én megjelent közleményükben.

Asztalos a V.É.D. (Városunk Érdekében Dolgozunk Egyesület) színeiben indul a képviselői székért, ám függetlenként mérkőzik meg a polgármesteri posztért

Ez persze azt is jelenti, hogy ezekkel a hívásokkal kapcsolatban már akkor is felmerült a gyanú, hogy kimerítik a választási csalás fogalmát, amit a Helyi Választási Bizottság nemrégiben közzétett határozata meg is erősített.

Ugyanis az említett ügyben az Optimusz Korlátolt Felelősségű Társaságot és Tóth Szilviát is megbüntették. Előbbivel szemben négymillió-kettőezer, míg utóbbival szemben egymillió-háromszázharmincnégyezer forint bírságot szabtak ki.

Indoklásukban azt írják, hogy az érintettek megsértették a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási eljárási alapelveket, mondván:

„…olyan tartalmú előre rögzített, automata telefonhívásokra adott megbízást, melyek alkalmasak voltak a választópolgárok megtévesztésére, mivel azt a hamis látszatot keltették, hogy dr. Asztalos Éva polgármesterjelölt a Tisza Párt támogatottságát élvezi a választások során.”

Az érintettek a döntés ellen három napon belül fellebbezhetnek.

Fotó: Freepik és Czere Bálint érdmost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email