lidl terulet

Fásy Ádám háta mögé bújva kampányolnak a Fidesz érdi jelöltjei

lidl terulet

Fásy Ádám háta mögé bújva kampányolnak a Fidesz érdi jelöltjei

Több jel arra utal, hogy ez kampányrendezvény lesz. Házigazdája és háziasszonya ugyanis Weidel Walter és Takács Éva fideszes képviselőjelölt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Családi rendezvény” címszóval kért és kapott területfoglalási engedélyt a Lidl-től egy valószínűsíthetően bújtatott fideszes kampányrendezvényre egy olyan civil szervezet, amely a Fidesz-KDNP egyik érdi önkormányzati képviselőjelöltjéhez köthető. A szervezetnek bevétele alig van. Kérdés, miből képes megrendezni egy egész napos, sztárfellépős eseményt.

Az érdi Lidl a belvárosban

A Parkvárosi Sokadalom elnevezésű buli a beharangozója szerint egy zenés, gyermekprogramokkal tarkított juniális, amit elvileg Fásy Ádám érdi előadóművész, valamint műsora, a Zeneexpressz szervez olyan fellépőkkel, mint Csepregi Éva, az Apostol és az Alma zenekar.

Több jel utal azonban arra, hogy ez egy kampányrendezvény lesz. Házigazdája ugyanis nem más, mint Weidel Walter, háziasszonya pedig Takács Éva. Mindketten a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőjelöltjei Parkvárosban, a 11. és 12. választókerületben, ahol öt évvel ezelőtt az ellenzék nyert (Gál Alex vitte el a voksok többségét Takács Éva ellenében, hiszen ő akkor is megmérettette magát), és ahol a 2022-es országgyűlési választáson Bősz Anett szerezte meg a szavazatok többségét.

Volt házigazda, nincs házigazda

Nem véletlen tehát, hogy itt, az ellenzéki többségű parkvárosi területen szeretnének ráerősíteni a hajrában. Csakhogy ezt nem nyíltan teszik, hanem Fásy Ádám mögé bújva, aki egyébként nyíltan elköteleződött a Fidesz-KDNP mellett: a legutóbbi békemenet első sorában menetelt.

Aki rápillant a Facebook-esemény plakátjára, nem lát rajta mást, csak Fásy és a fellépők nevét. Készült ugyanakkor olyan plakát is, amin Weidel és Takács neve, fotója, és házigazda/asszony titulusa szerepel. Ezt a plakátot Weidel a saját közszereplői Facebook-oldalán hirdeti.

Családi rendezvényre kértek engedélyt

A titkolózás nemcsak a plakátokra terjed ki, hanem a Parkvárosi Sokadalom területének igénybevételére is:

A Lidl vállalathoz május végén érkezett területhasználati kérelem nem politikai, hanem családi rendezvényre érkezett, és nem a Fidesztől, még csak nem is Fásy-tól, hanem az ENDOR Ifjúsági Programszervező Egyesülettől.

„A családi rendezvényre a helyi közösség támogatása érdekében ki is adták a szükséges engedélyt” – tudtuk meg Tőzsér Judittól, a Lidl vállalati kommunikációs cégvezetőjétől.

Csakhogy az ENDOR Ifjúsági Programszervező Egyesület egy Weidel Walterhoz köthető szerveződés, amelynek Weidel korábban a képviselője volt.

Szegény civil milliós bulija

Ha olvasóink nem hallottak még az ENDOR egyesületről, az nem csoda: a szervezet budapesti székhelyű, és Facebook-oldalának tíz éves fennállása óta tíz kedvelése és tizenegy követője van.

A bevétele is hasonlóképp szerény, legalábbis a 2023-as éve az volt, az egyesület egyszerűsített beszámolója szerint egy tízezer forintos tagdíjbefizetés mellé jött még egy adó 1%-ból származó 35 ezer forint, ami messze nem fedezte az egyesület kiadásait, így az évet a szervezet 200 ezer forintos veszteséggel zárta.

A beszámolóból az is kiderül: 2023-ban még az 1 millió forintot sem érte el az egyesület vagyona.

Ebből a pénzből egy ekkora rendezvényt – ami ráadásul ingyenes, tehát a jegyárak sem hoznak bevételt – finanszírozni lehetetlen. Gondoljunk itt a fellépők, animátorok, egyéb közreműködők gázsijára, de akár csak a toi-toi vécékre, padok bérlésére, egyéb költségekre.

Érdemes megnézni, milyen összegekért lépnek fel mostanság a zenészek, együttesek. Persze, ez attól is függ, milyenek a személyes kapcsolatok, melyik cégen keresztül hívják meg őket, és az is előfordulhat, hogy egy jótékony cél érdekében ingyenesen vállalják a fellépést, de összehasonlítási alapnak mindenképp jó a koncertszervezéssel foglalkozó DMF Art Media legfrissebb árlistája, amin természetesen szerepelnek a Parkvárosi Sokadalom fellépői is.

Sem Csepregi, sem az Alma nem tudta

Megkerestünk két előadót, Csepregi Évát, és az Alma zenekar frontemberét, Budai Gábort, és rákérdeztünk: tudják-e, kik szervezik a rendezvényt, és hogy a Parkvárosi Sokadalom erősen köthető a Fidesz-kampányhoz.

Csepregi Éva 2022-ben adott interjút az érdmostnak

Mindkét előadóművész járt már Érden több alkalommal is. Csepregi Éva (korábban vele készült interjúnkat itt olvashatja) elmondta, hogy nem ismeri a szervezőt, az előadásokat a menedzsere szokta lekötni. Arról sem tudott, hogy ez kampányrendezvény lesz.

Budai Gábor sem értesült arról, ki szervezi az eseményt. „Esetenként tudunk róla, ha jótékonysági rendezvényről van szó, de alapvetően nem. 350-700 bulink van egy évben, ettől tehermentesít minket a menedzsment” – tette hozzá. Arról sem tudott, hogy a szombati egy kampányrendezvény lesz. „Ez igazából indifferens a mi szempontunkból: gyermekeknek játszunk, akik nem állnak egyik oldalon sem” – tette hozzá.

És mi a helyzet a Lidl-el?

A történetnek van még egy fontos szereplője, a Lidl áruház. Vajon az ENDOR fizet-e a Lidl-nek a területhasználatért, és az üzletláncnak volt, illetve van-e tudomása arról, hogy amit Parkvárosba szerveznek, az nem családi, hanem politikai rendezvény? Erre még nem kaptunk választ az üzletlánctól, pedig ez nagyon fontos kérdés.

A Lidl szabályzatának 7. pontja ugyanis kimondja, hogy áruházaikban politikai tevékenységet végezni csak az ügyvezetés engedélyével, erre vonatkozó igazolás birtokában lehet. Bár a parkvárosi telken nincs áruház, a terület attól még a Lidl tulajdona.

Megkérdeztük a Lidl-től, hogy bérleti díjért cserébe vették-e igénybe a területet, de érdekes módon erre a kérdésünkre nem kaptunk választ.

Azért lenne fontos, hogy választ kapjunk erre a kérdésre, mert ha esetleg ingyen adták oda a területet, akkor ezzel az áruház lényegében támogatna egy kampányrendezvényt, ami tiltott kampányfinanszírozásnak minősülhetne.

Miért titkolóznak?

Joggal merül fel mindenkiben a kérdés: miért titkolóznak? Miért nem lehet nyíltan megrendezni egy kampányeseményt? Valószínűleg azért, mert úgy kevesebben mennének el rá.

A titkolózás furcsa gyakorlata amúgy nem egyedülálló a helyi Fidesz-KDNP praxiságban: emlékezzünk csak vissza az Ismerős Arcok-koncertre, amit az Ága-Boga Családi és Sportnapján rendeztek volna. Az is bújtatottan kötődött a választáshoz: csak regisztrációval vehettek volna rajta részt az érdeklődők, ami egyrészt merőben szokatlan egy ilyen rendezvényél, másrészt mint kiderült, a regisztráció során beérkezett adatokat egy olyan szervezet kezeli, amely Kardosné Gyurkó Katához, a Fidesz polgármesterjelöltjéhez köthető.

A koncertet végül nem tartották meg a meghirdetett időpontban. A Parkvárosi Sokadalom várhatóan nem jut ilyen sorsra, hiszen most nem adatokra, hanem arra van szüksége a Fidesznek, hogy minél többen elmenjenek a rendezvényre, ahol két jelöltjük házigazdáskodik majd. Hogy mekkora sikerrel, az eldől majd másnap, június 9-én.

Képek forrása Weidel Walter facebook és érdmost archívum

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email