balaton_pexels

Május 13-tól sűrűbben járnak a vonatok a Balatonra

balaton_pexels

Május 13-tól sűrűbben járnak a vonatok a Balatonra

Igaz, Érdről így is csak napi néhány olyan járat indul, amivel közvetlenül a magyar tengerhez utazhatunk, és azok is csupán a déli partra mennek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Május 13-án indul az előszezoni menetrend, így mától több vonat biztosítja az eljutást a Balatonhoz, ezzel is elősegítve a tó térségének turisztikai hozzáférését, fejlődését, olvashatjuk a Magyar Államvasutak honlapján.

Mint írják, az előszezoni menetrend május 13-a és június 21-e között lesz érvényben. Így a part menti nagyobb települések az alapütemű, átlagosan óránként járó vonatok mellett további járatokkal is elérhetővé válnak.

Ami az érdieket és környékbelieket elsősorban érintheti, hogy a Déli pályaudvar és Fonyód, illetve Balatonszentgyörgy között elindulnak a kétóránként közlekedő Déli->Parti InterRégió nevű vonatok, de igénybe vehetjük a Budapest és Nagykanizsa között közlekedő Tópart InterCity, valamint a Budapest és Keszthely között közlekedő Balaton InterCity járatokat is.

Ahogy az is jó hír lehet, főleg a magyar tengernél bulizóknak, hogy péntek és szombat éjszaka az úgynevezett Bagolyvonatok is elindulnak. Ezek a szerelvények a déli parton Keszthely és a Déli pályaudvar között biztosítják majd a biztonságos hazajutást.

Jóllehet, azért utazás előtt érdemes részleteiben is böngészni a menetrendet, ugyanis – akár megyünk, akár jövünk – a felsorolt vonatok közül alig néhány áll meg Érden, és azok is csak Érd alsón. Egész konkrétan hétfőtől csütörtökig három, míg péntektől vasárnapig öt olyan vonat közlekedik a főváros és a Balaton között, ami Érden is megáll. Visszafelé ezek a számok öt és hét közt alakulnak, attól függően, hogy hétköznap vagy hétvégén utazunk.

Többségében legalább egyszer át kell szállnunk – legközelebb vagy Kelenföldön, vagy Székesfehérváron – ahhoz, hogy lejussunk a tóhoz. Sőt, ha a Balaton északi partjára szeretnénk eljutni, akkor bizonyos időpontokban még ennél is több átszállásra lehet szükség.

Ráadásul az Érden megálló, és a Balatonhoz közvetlen utat biztosító vonatoknak a menetideje még több is, mintha az átszállásos megoldást választanánk.

A cég tájékoztatása szerint a hétfőtől életbe lépő előszezoni menetrend előnyeit a kerékpárosok is kihasználhatják, ugyanis mától további nagy kapacitású, kerékpárszállításra alkalmas kocsit is forgalomba állítanak. Mindkét part állomásai felé, felől közlekedik majd olyan vonattípus, amelyen egyidejűleg akár 30 kerékpárt is szállíthatunk, fogalmaz a közlemény.

Egyúttal hozzáteszik, hogy június 22-től, vagyis a főszezoni menetrend életbe lépésével további járatsűrítés várható. Akkortól a keleti országrészt – Miskolcot, Debrecent, Békéscsabát, Szegedet és Szolnok térségét – is közvetlen járatokkal kapcsolják majd össze a magyar tengerrel.

Egyébként a balatoni utazást segítő, részletes, térképes ismertetőkkel is ellátott aloldal IDE KATTINTVA érhető el.

Fotó: Pexels

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email