kolteszetnapjakonyvtarAK

Így ünnepelte Érd a magyar költészet napját

kolteszetnapjakonyvtarAK

Így ünnepelte Érd a magyar költészet napját

Számos rendezvényen emlékeztek meg a jeles napról, péntek este pedig egy különleges előadással várják a nézőket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Arany a könyvtárban

Április 10-én a Csuka Zoltán Városi Könyvtár vendége volt Sudár Annamária tanár, előadóművész, aki Arany János műveit elevenítette meg a színpadon, és más írók, költők tollából származó idézetekkel hozta közelebb a közönséghez a költőt, „mindannyiunk atyját”.

„Ez egy idézet Nemes Nagy Ágnestől. Arra utal, hogy Arany a vonatkoztatási pont a magyar irodalomban, ezért az Arany-művek mellett sok olyan szöveg is elhangzik műsoromban, ami Aranyról, Aranyhoz íródott, illetve a róla alkotott véleményt formálja meg”

– mondta az ÉrdMostnak Sudár Annamária.

„Az atyaképben nagyon sok minden rétegződik. Irodalmi értelemben ő az, akihez képest önmagunkat meghatározzuk. Kányádi Sándor Hiúság című versében úgy fogalmaz: lelkemre többre nem vágyom lenne bár egy padom lenn az Arany János nevét viselő metróállomáson” – idézte Annamária, hozzátéve: azóta valóban van egy pad ezen az állomáson, Kányádi Sándornak dedikálva.

Rejtelmek zengtek az iskolában

Április 11-én az IRKA immár hagyományos irodalmi délelőttjébe kukkanthattunk bele. A klub tagjai a költészet napján minden esztendőben ellátogatnak az Érdligeti iskola felsőseihez, ahol rendhagyó irodalomórán, játékos formában verselnek a gyerekekkel.


Szabó Aida állított össze zenés interaktív foglalkozást, részben a tananyagra támaszkodó kérdésekkel, részben új ismereteket tartalmazó feladatokkal. Negyven felsős vett részt ezen az irodalomórán, ahol kvíz formájában adhattak számot tudásukról, találékonyságukról. Ez nem volt verseny, nem hirdettek eredményt sem: a cél az volt, hogy a gyerekek egy picit más viszonyulásban is találkozzanak híres költőink verseivel.


A rendhagyó irodalomórán együtt énekeltek a gyerekek Kissné Matkó Gabriellával és Pálné Onódi Judittal, majd Móczár Csaba nevettette meg őket humoros gyerekverseivel. Szabó Aida rejtvényekkel és origamikkal lepte meg a diákokat, akik közül egy, Daróci Miriam fel is lépett a foglalkozáson.

Versek, mesék Érdről, Büki Attila tollából

Nemcsak a gyerekeket, hanem az időseket is meglepték tegnap egy irodalmi rendezvénnyel: Büki Attila költő – aki több más kitüntetése mellett idén elnyerte a város által alapított Csuka Zoltán-díjat – volt a vendége a Szociális Gondozó Központnak.

A Topoly utcai épület könyvtára megtelt ezen a délutánon: csupa csillogó szemű idős hölgy volt jelen, akik bizony még jól emlékeztek tanulmányaikból a versekre, és nagyon fogékonyak voltak a számukra új költeményekre, mesékre, történetekre is.

Büki Attila Érdhez kötődő írásaiból válogatott. Félvilág című kötetének versei mellett mesét olvasott fel az Almába zárt madárka című könyvéből. Beszélt Balázs Dénesről, akiről monodrámát írt (ezt annak idején Érden is bemutatták). Felidézte az Istendicsérők című könyvét és Érdről szóló riportkötetét, az Érdi sétát is. Az ÉrdMostnak elárulta: ez utóbbit szeretné kibővíteni.

Büki Attila egyik válogatott kötetét dedikálta és odaajándékozta a Szociális Gondozó Központnak, amit az idősek nagy köszönettel fogadtak, hiszen – ahogy egyikük fogalmazott – akár órákig elhallgatnák Büki Attila verseit, történeteit.

Versek egymástól, egymásnak

Csütörtök délután a Temesi Éva Irodalmi Kör is megünnepelte a költészet napját az Érdi Galériában. Szigeti Eszter megzenésített verseket énekelt, majd – ez már hagyomány a körben – a tagok egymás költeményeit szavalták el a közönségnek, végül Orbán Sándor, Metzger Balázs és Szalóky B. Dániel adtak elő megzenésített verseket.

Habos László, a TÉIK egyik alapítója, vezetője az ÉrdMostnak elmondta: a kör tagjai együtt állították össze a programot. „Már megszokott dolog, hogy egymás verseiből olvasunk fel az estjeinken, ezzel lepik meg egymást a tagok. Nagyon örültünk neki, hogy Szigeti Eszter is ráért ezen a napon, és énekelt nekünk” – tette hozzá Habos László.

A kör legközelebb nyár végén, a Czabai-kertben tart irodalmi estet, Irodalom a tölgyfák árnyékában címmel. „Nagyon komoly és értékes prózaíróink is vannak, az ő írásaikból is hallhatunk majd részleteket. Ma, a költészet napján csak versekkel ünnepeltünk” – zárta szavait.

A költészet napi rendezvénysorozatnak még nincs vége: 18 órától a Szepes Gyula Művelődési Központban a Felhőjárók Mozdulatszínház – tagjai többek közt a Dr. Dizseri Tamás Habilitációs Központ fiataljai – ad költészet napi műsort.

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email