_DSC1146

Több száz érdi ünnepelte az autizmus világnapját a hétvégén

_DSC1146

Több száz érdi ünnepelte az autizmus világnapját a hétvégén

Vasárnap kékbe öltözött a város, a főtéren koncertek, családi és gyermekprogramok várták a résztvevőket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Halvány-, sötét-, türkiz, világos- és királykékbe öltözött családok lepték el vasárnap az érdi főteret. Ahány ember, annyi árnyalat – és ez nemcsak a ruhákra értendő, hanem az autizmus spektrumra is. A Ragyogj kéken, sétálj Érden! rendezvényt ugyanis az autizmus világnapja apropóján rendezték meg, immáron ötödik alkalommal.

Koncertek, családi és gyermekprogramok várták a résztvevőket, no meg a  közös séta, a városközponton át.

Rekord létszámú résztvevővel büszkélkedhettek: több mint ötszázan jöttek el, hogy együtt ünnepeljenek, köztük érintett családok és szimpatizánsok. Több neves előadó is fellépett, méghozzá ingyen – így csatlakozva az autista gyermekeket és családjaikat segítő Szikra Tehetséggondozó Egyesület által képviselt ügyhöz.

Wolf Kati gyerekkoncertje nagy siker volt

„Közel hatszáz gyerekünk van, nagyon sokan eljöttek ma. Szerettünk volna olyan rendezvénnyel meglepni őket, ahol az autista gyermekek is jól érzik magukat. Emellett ez egy figyelemfelhívó program is, mivel úgy tapasztaljuk, hogy az emberek keveset tudnak az autizmusról.

Bölöni Réka bábozott a gyerekeknek

Szeretnénk minél több információt átadni, a sétánkkal pedig felhívni a figyelmet a téma fontosságára” – mondta az ÉrdMostnak Zádori Henrietta főszervező, a Szikra alapítója és elnöke, aki már javában munkálkodik azon, hogy idén is megrendezhessék nyári Szikra-táboraikat, nem csak az érdi gyerekeknek.

A sétát Zádori Heni és Csőzik László vezette

„Tavaly 19 helyszínen táboroztattunk, július közepétől augusztus közepéig. Idén sem szeretnénk cserbenhagyni egyik várost sem. Az adjukössze adománygyűjtő weboldalon és a rendezvényeinken is köszönettel fogadjuk a hozzájárulásokat”

– tette hozzá Heni.

A rendezvényt a város is támogatta. Csőzik László polgármester együtt sétált a csapattal.

„Az autista emberek ugyanolyan megbecsült tagjai a társadalomnak, mint bárki más, csak épp bizonyos szempontból különlegesek. Számtalan híres tudóst, színészt, sportolót diagnosztizáltak autizmussal. Ez egy érzékenyítő rendezvény, ami azt üzeni, hogy forduljunk autista embertársaink felé türelemmel, megértéssel”

– mondta az ÉrdMostnak Csőzik László.

A sétán beszélgettünk olyanokkal, akiknek az egyik családtagja érintett, mások az ismeretségi körükben találkoztak az autizmus fogalmával. Mint például Bernadett, aki most érettségizik.

A közös séta után a ManGoRise lépett színpadra

„Egyik osztálytársam volt autista. Nehezen illeszkedett be, de végül jóban lettünk. Fontos, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy velük máshogy kell viselkedni – mondta a fiatal lány, aki óvodapedagógusnak készül, és reméli, hogy felveszik az egyetemre.

 

„A neurodiverzitás nem fogyatékosság, hanem az átlagtól eltérő érzékelési és észlelési módot. Nagyon sok a téves elképzelés az autizmussal kapcsolatban. Pontosabb információkra és nyitott hozzáállásra van szükség, hiszen amit ért az ember, azt könnyebben tudja kezelni is.

Jelenleg csak azt autistáknak kell alkalmazkodniuk, pedig csekély erőfeszítésre lenne szükség a társadalomtól ahhoz, hogy könnyebben tudjanak alkalmazkodni a neurodiverzek” – vélekedett Barbara, akinek a kisfia érintett.

A rendezvényt különleges látvánnyal koronázták meg: este 8-9 óra között kék színbe „öltözött” a Polgármesteri Hivatal is.

Fotó: Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email