diosdiviragositasCZB1

Mostantól klímatűrő növények virágoznak a Diósdi úton

diosdiviragositasCZB1

Mostantól klímatűrő növények virágoznak a Diósdi úton

Bírják a szárazságot, a levegőszennyezést és a téli sózást is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Gondoltak már arra, amikor az utcán sétálva vagy autózva elgyönyörködtek egy-egy útmenti virágzó fában, szép levelű bokorban, hogy a forgalmas utak mellett élő növényeknek hány káros hatással kell megküzdeniük?

Nagyobb az autóforgalom, szennyezettebb a levegő, az utakat télen rendszeresen sózzák. Az aszfalt nyáron felforrósodik, és éjszaka visszasugározza az elnyelt energiát, így ezeken a területeken melegebb van, mint a kertekben.

A forgalmas utak mellett célszerű olyan növényeket ültetni, amelyek elviselik a téli sózást, a fokozott levegőszennyezést, és a burkolat nagy aránya miatti szárazságot.

Az Érdi Városgazda olyan évelőket ültetett a héten a Diósdi út mentén, amelyek megfelelnek e követelményeknek:

2300 várostűrő növényt telepítettek az út mentén, összesen 336 négyzetméteren.

Mint Grabovszky Ildikó városüzemeltetési ágazatvezető az ÉrdMostnak elmondta, ez egy füves, murvás, néhol az autók által lejárt terület volt, így ültetés előtt komoly előkészítő munkára, többek közt talajcserére is szükség volt.

A friss földbe kerültek magasabbra növő díszfüvek és -hagymák, de talajtakaró növények is. Úgy tervezték meg az ágyásokat, hogy tavasztól őszig mindig legyen virágzó növény, télen pedig olyan fajta, ami a levelével díszít (ilyen például a rózsás meténg).

Ami a továbbiakat illeti, tavasszal egynyáriakat, többek közt muskátlikat telepítenek a Városgazda munkatársai, ősszel pedig folytatódik az évelőágyások kialakítása.

Fotó: Balogh Alex, Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email