kerekpart_is_szallito_kocsi

Erre készüljön, ha kerékpárt szállítana buszon vagy vonaton

kerekpart_is_szallito_kocsi

Erre készüljön, ha kerékpárt szállítana buszon vagy vonaton

Összegyűjtöttünk minden fontos információt arról, hogyan szállítható kerékpár a MÁV–VOLÁN-csoport járatain.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A kerékpárral hosszabb útra, túrázni vagy nyaralni készülők számára ideális megoldás a közösségi közlekedés igénybevétele a célállomás megközelítésére. A MÁV–VOLÁN-csoport járatain – vonatokon, illetve egyes autóbuszokon – a legtöbb kedvelt nyaraló- és kirándulóhelyre eljuttatható a bicikli – írják a hivatalos tájékoztatásban.

Budapest tíz elővárosi vasútvonalán mintegy nyolcvan állomáson áll rendelkezésre színvonalas B+R tároló nagyságrendileg 4000 férőhellyel, az elmúlt években pedig több tucat regionális vasútvonal állomásán is létesültek korszerű kerékpártárolók, továbbá több állomás közelében megtalálhatók a közösségi kerékpár- és rollermegosztók, amelyek szintén a kombinált közösségi közlekedést támogatják.

Változásokat hozott az új tarifarendszer

Március elsejétől a kerékpárokat távolságtól függetlenül egységesen 500 forintos, 24 óra érvényességű, egyúti utazásra szóló kerékpárjeggyel lehet szállítani.

Kerékpár országbérlettel – melynek ára 4950 Ft és 30 napig érvényes – a MÁV-START (ide értve a TramTrain-t is) és a GYSEV hálózatán, valamint a HÉV-ek teljes hosszán biztosítják a kerékpárszállítást, valamint a BKK meghatározott járatain is érvényes.

A távolságalapú kerékpárjegyek és -bérletek, valamint a Balatoni, Fertő tavi és Tisza-tavi kerékpáros túrajegyek azonban megszűntek!

A START Klub kártyával rendelkezők és a Magyar Kerékpárosklub tagjai továbbra is kedvezményes, az új egységes jegyárhoz igazodó 375 forintos kerékpárjegyet vehetnek. A MÁV applikációból vagy online váltva továbbra is 5%-os kedvezményt biztosítanak a kerékpárjegyek árából.

Bizonyos vonatokon (jellemzően InterCity és expresszvonaton, elő-, fő- és utószezonban a Balaton térségében pedig minden vonaton) a kerékpárjegy mellé az eddigiekhez hasonlóan kerékpárhelyjegyet is szükséges váltani.

Ennek díjszabása szintén változott:

általánosan 300 forintba kerül, de helyi sajátosság, bőségesen vagy éppen szűkösen rendelkezésre álló kapacitás esetén 100, 650 vagy 990 Ft is lehet.

A Balaton térségében május közepéig minden IC-vonatra 300 Ft-ba kerül a kerékpárhelyjegy. Fontos, hogy kerékpárhelyjegy-köteles vonaton csak kerékpárhelyjeggyel lehet utazni, ha a helyjegyek elfogynak, másik vonatot kell választani.

A kerékpárszállítás feltételei is módosultak, így egy utas továbbra is egy darab biciklit szállíthat (kivéve kerékpár plusz kerékpár-utánfutó, melyek együttes szállítása megengedett).

16” kerékátmérőig továbbra is minden bicikli díjmentesen szállítható. 16”-20” kerékátmérő között azonban csak az összecsukható, összecsukott állapotban lévő biciklik szállíthatók díjmentesen, ám a nem összecsukható (vagy nem összecsukott) kétkerekűek szállításához kerékpárjegyet kell váltani.

20” kerékátmérő felett továbbra is csak kerékpár-viteldíj megfizetése mellett, a vonatkozó egyéb szabályok betartásával szállítható bicikli. A különleges kialakítású kerékpárok (pl.: tandem, kerékpár-utánfutó, teherkerékpár, fatbike stb.) egységesen 2 kerékpárjegy (és 2 kerékpárhelyjegy) váltásával szállíthatók.

Kerékpárral a Volánbusz járatain is

A Volánbusz idén is biztosítja a kerékpárszállítási szolgáltatást egyes, kiemelt turisztikai célpontokba közlekedő autóbuszvonalain. A kijelölt járatokon 2024. március 29-től október 27-ig szállítható bicikli a tavalyival megegyező viszonylatokon, ám jóval kedvezőbb áron, mindössze 500 forintért.

Az autóbuszok hátfalára szerelt kerékpártartókon járatonként 3 bicikli szállítható. A kerékpár rögzítése és levétele az autóbusz-vezető feladata.  Tandem-, elektromos és háromkerekű kerékpárok szállítására ilyen módon nincs lehetőség, de az összecsukható kerékpárok a poggyásztérben továbbra is elhelyezhetők.

 

A kerékpárjegy elővételben váltható a Volánbusz honlapján, a visszaváltás lehetősége nélkül, illetve a közlekedési társaság budapesti pénztáraiban a menetjeggyel együtt vagy korábban már megvásárolt menetjegy mellé önállóan is. Kerékpárjegy az autóbuszokon nem kapható.

A kerékpárszállítási szolgáltatás további részletei, valamint az érintett járatok menetrendje ITT érhető el. Arról pedig, hogy a BKK járatain milyen feltételek mellett szállítható bicikli, ITT vannak a legfontosabb tudnivalók.

fotó: ÉrdMost archív / MÁV

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email