klimapark

Heves viták kereszttüzében az Érdi Klímapark

klimapark

Heves viták kereszttüzében az Érdi Klímapark

Az ÉRteD Családbarát Városért Egyesület húsvéti rendezvénye az apropó.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Egy parkvárosi lakos kétségbeesetten kereste meg levelével az ÉrdMost szerkesztőségét, miszerint nagyszombaton családi rendezvényt tartanak (ÉRteD Családbarát Városért Egyesület húsvéti eseménye – a szerk.) az Érdi Klímaparkban, amellyel kapcsolatban közterület-foglalás is történt. Kiss Éva levele szerint azért is aggasztó ez, mert

„jelenleg fészkelési időszak van, ülnek a madarak a tojásokon, illetve az ott élő sünök is most szültek. Egy nagyobb zajos társaság teljesen kipusztítaná a most kialakuló életeket ott.”

A levélíró továbbá kiemeli azt is, hogy szerinte a közterület-használati engedély kiadása szabálytalan és jogsértő, mivel a Klímapark jelenleg jogilag nem közterület, így arra rendezvény engedélyezése nem kérhető, illetve ki sem adható, az ilyen engedély semmisnek tekintendő.

Kiss Éva hozzátette: „Az ingatlanon jelenleg nem megoldott sem a rendezvényre érkező autók parkolása, sem a résztvevő nagyszámú gyermek wc-zési lehetősége, sem a keletkező hulladék összegyűjtése, ezek mind a természeti környezetet súlyosan károsítanák.”

A Kímapark elhelyezkedése (fotó: Google)

Érden köztudott, hogy az ÉRteD a Fidesz polgármester-jelöltjének, Kardosné Gyurkó Katának az egyesülete, amely, ahogy azt korábban az Átlátszó megírta, eredetileg HunGame Esport Sportegyesület névre hallgatott, amit aztán átneveztek, székhelyét pedig áthelyezték Budapestről Érdre.

Azóta Kardosné egyesületeként fut, és jelentős támogatásokat kap az adófizetők pénzéből.

Milliókat kap a nagycsaládosok elnökének új érdi egyesülete

Megkérdeztük a Városháza kommunikációs vezetőjét: Igaz-e, hogy az ÉRteD Családbarát Városért Egyesület húsvéti rendezvénye a klímabarát park területén jogszabályba ütközik?

László Ferenctől megtudtuk, hogy a rendezvény nem jogszabályellenes, hiszen a park a közterületek használatáról szóló 35/2023. (XII.18.) önkormányzati rendelet 2. § 1. pontja szerint ugyanis közterület.

A közterület-felügyeletről szóló törvény 27. §-a szerint közterületnek minősül: a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, ideértve a közterületnek közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos (használó) által megnyitott és kijelölt részét, továbbá az a magánterület, amelyet azonos feltételekkel bárki használhat.

A törvény idevonatkozó részének megfelelően az önkormányzatnak tehát nincs semmilyen jogi eszköz a kezében, hogy megakadályozza a rendezvény megtartását a területen. A hivatal a törvény értelmében jogszerűen tudomásul vette a rendezvény megtartását.

László Ferenc az üggyel kapcsolatban kiemelte:

„Nemcsak a jogszabályi előírásokról van szó, hanem természetesen Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelten fontosnak tartja a fair feltételek biztosítását a közelgő választási kampányra való tekintettel, semmilyen megkülönböztetés nem érhet egyetlen indulót sem, ezt is szem előtt tartottuk a döntés meghozatalakor.”

A város korábban kitakarította a Darukezelő utcai parkot. A három hektáros terület évekkel ezelőtt még szemetes, elhanyagolt volt, amelyet rendbe tettek és új nevet kapott, így lett Klímapark.

A név pedig arra utal, hogy a fejlesztés során figyelembe vették, hogy változóban, átalakulóban van hazánk éghajlata, így olyan növényfajokat telepítettek, amelyek a klímaváltozást jobban bírják.

A területfejlesztés első körében kitisztították a parkot, megszabadultak a nemkívánatos fajoktól, ezután kialakították a „hétpróba” mezítlábas ösvényt a kicsiknek, valamint új padokat is kihelyeztek a park területére.

A környezetvédők takarítják a tanösvényt

Ebben a munkában jelentős szerepet vállalt az Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesület(ÉrdKöVE), többek között a tagoktól származik a Klímapark ötlete is, valamint a területre jellemző élővilágot bemutató információs táblákat is ők helyezték ki, illetve rendszeresen takarítják azt.

Az ÉrdKöVE alelnöke a szombati eseménnyel kapcsolatban elmondta, hogy a terület nem alkalmas tömeges rendezvény megtartására. S. Bitskey Kata a program hallatán levélben felvette a kapcsolatot az ÉRteD Családbarát Városért Egyesülettel, hogy tájékotatást adjon arról, hogyan kellene használni a parkot.

„Örömmel tapasztaltuk, hogy mások is érdeklődnek a helyszín iránt, viszont az alapvető célunk továbbra is az, hogy a Klímapark megmaradjon egy olyan városi térként, ahol mindenki megnézheti, hogyan is élnek itt a különféle növénytársulások, így erre különösen vigyázni kellene. Ennek pedig a parkoló autók és a tömeges jelenlét sem kedvez”

– hangsúlyozta az alelnök.

A klímapróba egyik állomása

S. Bitskey Kata hozzátette, az élővilág valóban érzékenyebb időszakát éli ilyenkor, fészkelnek a madarak, a sünök is családot alapítanak, de a különleges bogarak is nagyobb veszélynek vannak kitéve ilyenkor. Amennyiben sokan lesznek szombaton, úgy a környezetvédők azt kérik az ideérkező családoktól, hogy inkább a réti részt használják és kerüljék a bokrosabb, fásabb területeket, ezzel is biztosítva az élővilág nyugalmát.

fotó: ÉrdMost archív / Google

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email