20221022_114803

Átadták az új tanösvényt a klímaparkban

20221022_114803

Átadták az új tanösvényt a klímaparkban

A pihenőpadok és a klímapróba után egy érdekes tanösvénnyel bővült a klímapark a Darukezelő utcában.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Darukezelő utcában található klímaparknak fontos célja az edukáció, hiszen napjainkban az időjárás folyamatosan változik, amelyhez alkalmazkodni kell. Az Érdi Környezetvédő Egyesület – a szombaton átadott tanösvénnyel – ezt szeretné szemléltetni mindazoknak, akik ellátogatnak a parkba.

Tizenhat különböző egységből áll a tanösvény – hangsúlyozta Palkó Zsolt. Az egyesület elnöke hozzátette, ezeknek a forróságát megmérték a nyár folyamán és az így kapott adatokat egy szemléltető táblán tették közzé a tanösvény mellett.

Az információs tábla is jól mutatja, hogy a természetes anyagokkal ellentétben az egyéb burkolatok teljesen élhetetlenné teszik a környezetünket, kialakulnak az úgynevezett hőkatlanok. Mindez egyértelműen azt bizonyítja, hogy a közterületeken és a magánterületeken is a  természetes anyagokat használata a megoldás, hiszen egy megfelelő felület választásával is lehet csökkenteni a hőséget a nyári időszakban.

Az egyesület tagjai amellett, hogy ünnepélyesen átadták a szemléltető tanösvényt, kitakarították a Darukezelő utcai területet, amolyan őszi nagytakarítás keretében. Rengeteg a tennivaló még a klímaparkban, hogy elnyerje végső kinézetét, de azért már így is sok elképzelése megvalósult az egyesületnek.

Az elmúlt hónapokban padokat telepítettek a területre, továbbá a gyerekeknek is készültek játékkal, hiszen egy hat állomásból álló klímapróba várja a játékos kedvű fiatalokat.

Palkó Zsolt kiemelte, a végső cél, hogy egy igazi pihenésre szolgáló klímatűrő park fogadja majd a látogatókat. Elsősorban nem programokat terveznének ide, hanem a pihenést, a rekreációt szolgálná a terület. Később szeretnék bemutatni növényfajtákat is, amelyeket érdemes az itt élőknek telepíteni, hiszen ez a klímaváltozásnak egyfajta oktatóparkja is lenne.

Nyilván nagyon sok a még a tennivaló – hangsúlyozta az egyesület elnöke, aki megjegyezte, hogy rengeteg idő és pénz is kell ahhoz, hogy elérjék a céljaikat, de minden kis lépés számít és ilyen volt ez a mai program is, amelynek keretében sikerült átadni ezt a tanösvényt.

 

 

fotó: Gárdos Attila

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email