akkutüntetés4

Akkumulátorügyben döntsön a nép

akkutüntetés4

Akkumulátorügyben döntsön a nép

Június 9-én, a választások napján legyen Érden népszavazás is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Míg a civilek nagyon is hangosak, a Sóskútra akkumulátor-feldolgozást tervező cég, az Andrada Group kft. körül nagy a csend.

A cég, amely februári indulást tervezett, még be sem adta az engedélykérelmet. Nem tudni, hol tart az ügy azt követően, hogy a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium rendelettervezetet nyújtott be a terület kiemelt beruházássá nyilvánítása érdekében.

Élőlánc

A sóskútiak azonban résen vannak és szerveződnek. Két hete plüssmacikkal felszerelkezve várták országgyűlési képviselőjüket, hátha megjelenik nyilvános fogadóóráján, hogy megkérjék, védje meg a gyerekeiket az akkuipar környezeti káraitól, de a KDNP-s Aradszki András inkább az érdi Fidesz gyűlésén vett részt. Azért, hogy semmiről se maradjon le, a sóskútiak 7 pontban összeszedték, mit várnak tőle, ahelyett, hogy Érden vitézkedne, ahol népszavazást kezdeményezett, a sóskútiakat viszont meg sem hallgatta.

Tüntetés a Bem téren

A környező településekkel összefogva a Sóskúti Akkuüzem Ellenzői FB-csoport szervezői civil társulást kezdeményeztek Érdemben néven, és ennek érdi tagozata tegnap utcai megmozdulást szervezett a Bem térre.

Az út szélén „Stop-szalagokat” lengető élőláncot hangos dudálással üdvözölték az autósok, sőt, több Volánbusz sofőrje is.

Ebből látszott, hogy a munkából hazatérő érdiek közül nagyon sokan képben vannak, értesültek az ellenállási mozgalomról, és rokonszenveznek vele.

Megértették, hogy Érd nem kerülheti el egy 3 kilométerre telepített akkumulátor-feldolgozó üzem káros környezeti hatásait, hisz a szennyezés nem tartja tiszteletben a településhatárokat.

Hallatjuk a hangunk

A tüntetésen megjelent és beszélt mondott Csőzik László polgármester is, aki elmondta, az ellenállás eredményes volt Alsózsolcán, de eredményes volt 2018-ban Érden is. Akkor ugyanis a koreai SKBM az Elvira major közvetlen szomszédságába szeretett volna akkumulátorgyárat építeni, de a szervezett ellenállásnak köszönhetően sikerült odébb küldeni.

Megjegyezzük, az SK közelségétől azóta már nemcsak a komáromiak nem boldogok, de a tataiak sem, mert onnan is elszipkázzák a vizet. Az akkumulátor-feldolgozás nem igényel ugyan sok vizet, viszont nagy forgalommal jár. Méghozzá nem akármennyire robbanás- és tűzveszélyes szállítmányok érkeznek és távoznak. Érthetetlen, hogy Magyarországon miért kapnak ilyen üzemek engedélyt arra, hogy a lakóövezetek közvetlen környezetében működjenek.

Csőzik László polgármester

Nem kérdés, hogy ha már ilyen sebességgel elindult hazánk az akkumulátorgyarmattá válás útján, feldolgozókra szükség van. A gyártási selejt ugyanis a 30%-os arányt is elérheti ebben az iparágban (az autóiparban 30-50%). A selejtet az EU-s jogszabályok szerint kötelező helyben feldolgozni, és akkor még ott van a használt akkumulátor-hulladék. Nem mindegy azonban, hogy az egyre szaporodó akkufeldolgozó üzemek milyen technológiával és milyen biztonsággal dolgoznak.

Az Andrada terveiről, technológiájáról nem sokat tudnak a sóskútiak, mert a lakosság tájékoztatása mindeddig nem tudott létrejönni. Bár az Andrada elmondta a sajtónak, hogy „jó szomszédja” szeretne lenni a falu lakóinak, eddig még egy lakossági fórumra sem ment el.

Döntsön a lakosság

A Li-ion akkumulátor-gyártásból származó selejt akkumulátor blokkok gyűjtésével, előkezelésével és hasznosításával foglalkozó üzem Alsózsolcára beadott anyagában azt állította, hogy a felhasznált gyártási selejt lítium akkumulátor cella („hengeres vagy meghatározatlan alak”) pusztán „nem gyúlékony, nem robbanásveszélyes termelési hulladék”. Akkor az ugyanilyen tevékenységet végző bátonyterenyei, szigetszentmiklósi üzemekben bekövetezett több robbanást követően vajon mi a csuda égett?

Az unokáinkért

A sóskútiak postaládáiba bedobott szórólapján az Andrada azt állítja, hogy ő „első lépésként kis kapacitású, nem veszélyes fémhulladékot újrahasznosító” üzemként indul el, amit aztán valamikor a ki tudja mennyire közeli jövőben átalakít teljes energiatároló rendszerek (értsd: akkumulátorok) feldolgozására. Nos, bármit jelentsen is ez, a sóskútiak nem kérnek belőle.

Érd lakosságának módja lesz arra, hogy szavazzon, szeretne-e a határában akkufeldolgozó üzemet, mondta el beszédében Csőzik László polgármester. Ha a jogszabály lehetővé teszi, a június 9-i választások napjára időzítené a város a népszavazást. Reméljük, lehetőség lesz rá, és a hatóságok – a kormányzati kiemelés nyomása alatt – nem fognak gyorsított eljárásban utat engedni az Andrada terveinek.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email