pí futás

Ha itt vagy, már győztél: százak vettek részt a Pí-futáson

pí futás

Ha itt vagy, már győztél: százak vettek részt a Pí-futáson

Futva segíthettük az autista gyerekek nyári táborozását.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Gumidínók járták önfeledt táncukat, és buborékeső borította el a Thermal Hotel előtti parkolót. Álomszerű jelenet fogadta szombat reggel a Pí-futásra érkezőket Érd-Óvárosban– egy olyan álom, amiből még nem szeretnénk felébredni.

A Szikra Tehetséggondozó Egyesület harmadik alkalommal rendezte meg közösségi futását, melyen a (nem kötelező) nevezési díjjal az autista gyerekek fejlesztését és nyári táboroztatását lehetett támogatni. A futást szándékosan nem  nevezem versenynek,  hiszen itt tényleg a közösségi élmény a fontos, és nem a győzelem: a kicsik futásán például mindenki aranyérmet kapott, mert a gyerekek a tőlük telhető legtöbbet hozták ki magukból.

A programra hagyományosan a március 14-éhez legközelebb eső szombaton kerül sor, az autistának tartott zseniális matematikus-fizikus, Albert Einstein ugyanis március 14-én született, ami azonos a végtelen tizedes tört kezdőszámaival.

Einstein portréja mellett ugyanakkor többek között Steve Jobs, Greta Thunberg és Bill Gates képe is szerepelt a Szikra Egyesület molinóján –olyan hírességeké, akik sejthetően vagy bevallottan autizmus spektrumzavarral élnek, és akik eredményükkel, kiállásukkal megváltoztatták a világot.

„Számítunk rá, hogy sokan eljönnek, legalább 300 résztvevőt várunk” – mondta Érd Most-nak Zádori Henrietta, az egyesület elnöke, aki a kicsik kedvéért űrhajósnak öltözve koordinálta a programot.

Mint felidézte, öt éve indították el a Szikra Tehetséggondozót, érintett szülőkként, akik semmilyen támogatást nem kaptak autista gyermekük neveléséhez. „Akkor 4-5 hasonló helyzetben lévő család fogott össze, mára 523 gyermekünk van Érden és a város térségében. Odáig fejlődtünk, hogy 12 pszichológus és gyógypedagógus szakemberünk hétfőtől vasárnapig tud segítséget nyújtani, és óvodákba, iskolákba járunk ki érzékenyítő előadásokat tartani” – mesélte Zádori.

Az egyesület nagyon fontosnak tartja a nyári táboroztatást is. Az autizmussal élőket nem tudják fogadni más gyermektáborokban, a szülőknek viszont óriási könnyebbség, ha a gyerekeket jó kezekben, szakértők mellett tudhatják a nyári szünetben – a Szikra ilyenkor lovagolni, kirándulni viszi a kicsiket, és persze nem maradnak el a fejlesztő foglalkozások sem.

pí futás

De térjünk vissza a futáshoz: a felnőtteket és edzettebb fiatalokat 3,14 kilométeres, a kisebbeket 314 méteres futókör várta az óvárosi gát vonalán. Henrietta számítása számítása bevált, népes tömeg jött el a rendezvényre.

A rajt előtt Bősz Anett főpolgármester-helyettes, Csőzik László polgármester felesége tartott közös bemelegítést, a szintén induló Csőziket pedig a „legszebb lábú polgármesterként” konferálta fel Gáspár Kati moderátor– nem csoda, ha ezután tucatnyi szempár meredt a politikus vádlijára.

A résztvevők a legváltozatosabb formációkban és stílusban indultak: a felnőtt kört elsőként teljesítő sportember például mezítláb csattogta végig a 3,14 kilométeres távot, de futottak családostól és babakocsit tolva, kutyát vezetve, nyakba ültetett gyerekkel is. A sportolókat lelkesen biztatták az út szélén felsorakozó családtagok és barátok, mindegy, hogy a mezőn hányadik helyén álltak – ez a program tényleg a közös örömről szólt; az örömről, ami több száz autista gyerek nyaralását is szebbé teszi.

Fotó: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email