szavazas

Hivatalos: megvan a 2024-es magyar választások időpontja

szavazas

Hivatalos: megvan a 2024-es magyar választások időpontja

Kiírta az EP- és önkormányzati választások időpontját Sulyok Tamás köztársasági elnök.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Sulyok Tamás köztársasági elnök alaptörvényi kötelességének eleget téve kitűzte az Európai Parlament magyarországi képviselőinek választását, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását – olvasható a Sándor Palota közleményében.

Az első alkalommal egy időben tartott választásokra 2024. június 9-én kerül sor

– derül ki a tájékoztatásból.

A kormány még 2022-ben az alaptörvény 11. módosításával megteremtette annak a feltételeit, hogy a 2024. évi helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását és az azt követő önkormányzati választásokat október hónap helyett, április, május, június vagy július hónapban legyen szükséges megtartani, az európai parlamenti képviselők választásával egyidejűleg, vagyis a szavazásokat egy napra lehessen kitűzni.

Mivel tavaly májusban eldőlt, hogy az európai parlamenti választásokat 2024. június 6. és 9. között tartják, így már akkor ismert volt a a június 9-i dátum, amelyet most a köztársasági elnök hivatalosan is megerősített.

A döntés után a Magyar Közlönyben megjelent, hogy a választási kampányidőszak 2024. április 20-tól 2024. június 9-én 19.00 óráig tart.

fotó: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email