idegenvezetok_napja

Érd már ott van a magyar turizmus térképén

idegenvezetok_napja

Érd már ott van a magyar turizmus térképén

Nagy érdeklődés övezte az Idegenvezetők Világnapja alkalmából tartott érdi programsorozatot.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Idegenvezetők Világnapjára városunk is nagy erőkkel készült, hiszen az Érdi Galéria egész napos programkínálattal várta az érdeklődőket vasárnap. Ha valakinek ismeretlen lenne a kezdeményezés, annak érdemes tudnia, hogy közel 40 éves hagyománya van világszerte, pontosan 1985 óta számos országban megünneplik minden év február utolsó vasárnapján ezt a napot, amikor az idegenvezetők (tárlatvezetők, túravezetők) betekintést engednek kulcsfontosságú értékteremtő és értékközvetítő munkájukba és díjmentes programokkal ajándékozzák meg a résztvevőket.

„Légy Világjáró Érden!”  címet kapta a helyi esemény, amellyel Érd is csatlakozott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Idegenvezetők Világnapja programsorozatához, kifejezetten azzal a hosszútávú céllal, hogy Érd városa is felkerüljön a turizmus térképére. Mindez természetesen Érd város kulturális, egyházi intézményeinek és művészeinek együttműködésével valósulhatott meg.

A programok délelőtt indultak, 10 órakor egy igazi családi foglalkozás vette kezdetét: mesealkotásra várta az érdeklődőket az Érdi Galériába Rosta Helga múzeumpedagógus. Ilka Gábor érdi szobrász, képzőművész vezetésével nyitott műhellyel folytatódott a program, majd egy tárlatvezetés indult a Magyar Földrajzi Múzeumban, ahol a „3276 expedíciós nap” című kiállítást Fekete-Mácsai Anetta múzeumigazgató mutatta be a közönségnek.

fotó: Magyar Földrajzi Múzeum / 3276 expedíciós nap

A programokat ingyenesen lehetett látogatni, mindössze egy előzetes regisztrációra volt szüksége annak, aki talált magának kedvére valót a kínálatban. Márpedig sokan voltak azok, akik szerették volna jobban megismerni a települést, hiszen a délutáni túrák iránt is nagy volt az érdeklődés.

A múzeumi program után adódott egy kis szusszanásnyi idő, rövid pihenés után Ófaluban folytatódott a program, Bíró Gábor idegenvezetésével egy helytörténeti sétán keresztül lehetett ismerkedni Érd legrégebbi városrészével, amely számos izgalmas történetet rejt magában.

Bíró Gábor idegenvezető a minaretnél mesél rég nem hallott történeteket Ófalu múltjából (Érdekfeszítő Facebook-oldal)

A Hősök terétől a fogadalmi kápolnán keresztül a minaretig szinte minden helyszínt bejártak a séta résztvevői.

A következő videóban bemutatjuk az érdi minaretet:

Ami viszont Bíró Gábor helytörténeti sétájából kimaradt, azzal már Süle Zsolt túravezető ismertette meg az érdeklődőket egy kalandos küldetés keretein belül. A Szent Mihály templom kertjében titkokról és érdekességekről volt szó.

Süle Zsolt egyik történetével a hetvenes évek második felébe repítette vissza a hallgatóságot. „Vajon járt-e Érden pápa vagy sem?” – hangzott el a kérdés, amelyre egyértelmű nemmel válaszoltak a jelenlévők.

Süle Zsolt túravezető a hallgatóság gyűrűjében

Mint kiderült Karol Wojtyła – a későbbi II. János Pál pápa – járt Érden, ugyanis nem sokkal megválasztása előtt érkezett Magyarországra. Abban az időben a kabai cukorgyár szocialista együttműködésben a lengyelek segítségével épült, a nagy számban ott dolgozó lengyeleket látogatta meg.

Előtte azonban Érdet is útba ejtette, hiszen jó kapcsolatot ápolt az akkori érdi plébánossal és a néhai Bogner Mária Margit vizitációs nővér miatt is fontosnak tartotta, hogy beiktassa a programjába az érdi látogatást, azon belül is Ófalut. Noha írásos feljegyzések nincsenek az eseményről, így azt sem tudjuk, hogy mennyi ideig volt Érden, de a látogatás ténye a túravezető szerint vitathatatlan.

Bogner Mária Margit vizitációs nővér végső nyughelye a Szent Mihály templom kertjében

A részvevők bejárták a XVIII. századi templomot és a templomkertet is, megismerhették az épületet, hiszen a közel 300 éves múlt bővelkedik az elmesélhető történetekben. Mindezt egy rövid pihenő követte a pincesoron, ahonnan tovább indultak a túrázók a kastélydombra, ahol Bogner Mária Margit eredeti sírhelyét tekintették meg, továbbá átfogó képet kaphattak az egykori érdi kastélyról.

A nap zárásaként a csoport a Szapáry-kastély pincéjét is megtekintette, egy igazán kalandos időutazásban lehetett része azoknak, akik fáklyával a kezükben a legendák nyomába eredtek.

Az ÉrdMost is leereszkedett Érd „gyomrába”, amelyről az alábbi film készült:

Süle Zsolt a sejtelemesen világító fáklyák között izgalmas történeteket mesélt Érd sok évszázados múltjából, többek között beszélt a kastélyról, a fennmaradt pincéről, a városhoz kapcsolódó hős vitézről Szapáry Péterről, raboskodásról, csatákról, háborúkról is.

Kihasználva a hely akusztikai adottságait az egyik túrázó ötlete alapján énekkel zárult az Idegenvezetők Világnapja Érden, a „Tavaszi szél vizet áraszt” című népdal csendült fel Érd legtitokzatosabb helyén.

fotó: Czere Bálint / Érdekfeszítő Facebook-oldal / MFM

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email