lakossagi forum akkugyár

Most Érden a sor, hogy hangosan tiltakozzon a Sóskútra tervezett akkugyár ellen

lakossagi forum akkugyár

Most Érden a sor, hogy hangosan tiltakozzon a Sóskútra tervezett akkugyár ellen

A Sóskútra tervezett akkugyárral kapcsolatban hirdetett lakossági fórumot jövő szerdára Csőzik László.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Lakossági fórumot tart Csőzik László polgármester a Sóskútra tervezett akkumulátor-újrahasznosító üzemmel kapcsolatban a Parkvárosi Közösségi Házban február 28-án, szerdán, 18 órai kezdettel (az esemény meghívóját itt találják).

Az ipari park, ahol az Andrada cég be kívánja indítani az üzemet, csupán három kilométerre van Érdtől légvonalban, így a beruházás érinti az érdieket is.

Sóskút és Tárnok lakosai az elmúlt egy hónap alatt összehívott lakossági fórumokon nyilvánvalóvá tették, hogy nem kérnek az akkumulátorüzemből. Nem a beruházás hasznát és fontosságát vitatják – manapság nincs olyan ember, aki ne használna akkumulátort a telefonjában, háztartási gépeiben, vagy akár az autójában -, de úgy vélik, hogy nem a lakott terület közvetlen közelében kellene telepíteni egy ilyen veszélyes hulladékot kezelő üzemet.

Sóskúton januárban két fórumot is tartottak a témában, az elsőn a lakosság nem kapott információt a beruházásról, ezért dühösen és csalódottan távoztak, a január 30-ai közmeghallgatás pedig botrányba fulladt: az Andrada képviselője, a sóskúti polgármester, valamint Aradszki András országgyűlési képviselő is távozott a színről.

Tárnokon január 31-jén tartottak lakossági fórumot: a Heinrich Antal Ház dugig megtelt tárnoki, érdi, sóskúti lakosokkal, de jöttek távolabbi településekről is. Az eseményen Tárnok és Érd polgármesterei nyilvánvalóvá tették: nem pártolják ezt a beruházást, sőt, aggodalommal figyelik a fejleményeket.

Csőzik László akkor úgy fogalmazott: véleménye szerint a sóskúti képviselőtestület, illetve polgármester torkán lenyomták ezt a beruházást, amire egyértelműen nemet kellett volna mondani.

Ezt egy televíziós interjúban maga Kőnig Ferenc sóskúti polgármester is elismerte egy héttel később. Akárhogy tiltakoznak a helyi lakosok és az ellenzéki pártok, a kormány már eldöntötte, hogy lesz akkumulátorbontó, és kész – fogalmazott Kőnig, hozzátéve: a kormány kész helyzet elé állította őt, ahogy korábban más települések vezetőit is.

Hogy mennyire kell ez az üzem a kormánynak, abból is látszik, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították a beruházást. Ez azt jelenti, hogy a folyamatban lévő közigazgatási hatósági ügyekben a beruházást kiemelten kezelik: felgyorsulnak az építkezéshez szükséges hatósági eljárások, rövid határidőkkel, soron kívül foglalkoznak az üzem engedélyeivel. (Erről bővebben itt írtunk.)

A rendeletet február 20-án tették közzé, aki szeretné közölni a véleményét, 8 napon belül – azaz február 28-ig – teheti meg a tarsegyeztetes@mfa.gov.hu elektronikus levélcímen. Az érdi lakossági fórum még e határidőn belül van.

„Várjuk Önöket Érdről és a környező településekről, hogy tájékozódjunk, megbeszéljük a teendőket, feltegyük kérdéseinket. A fórumra meghívtam az Andrada képviselőit és szakértőket is felkértem, hogy legyenek segítségünkre”

– hangsúlyozza meghívójában Csőzik László polgármester, leszögezve:

„A gödi és a bátonyterenyei példa alapján az a véleményünk, hogy ez a beruházás nem ide, nem kertvárosi környezetbe való, és ahogy az elmúlt hónapok történései mutatják, joggal lengte körbe bizalmatlanság az Alsózsolcáról elutasított projektet. Ez a fórum arra vállalkozna, hogy az előző közmeghallgatások gőzkieresztéseit követően végre tényszerűen nézzük meg, mivel is állunk szemben, és mit tudunk tenni akkor, ha továbbra sem nézzük jó szemmel ezt a beruházást” – zárja szavait.

 

Fotó: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email