csotoresCSozikLaszloBA

Elég volt a csőtörésekből!

csotoresCSozikLaszloBA

Elég volt a csőtörésekből!

Csőzik László, Érd polgármestere a budapesti agglomeráció öt másik településének vezetőjével levélben fordult a kormányhoz.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A karácsony előtti nagy csőtöréscunami óta is rendszeresen borzolják a lakosok idegeit a vízvezeték-hálózat rossz állapotából adódó meghibásodások, akadozó ivóvíz-szolgáltatások.

Nemrég beszámoltunk arról az alapos szakértői vizsgálatról, amely feltárta a gyakori csőtörések okait. A szakemberek megállapították, hogy a csőtörések oka egyértelműen bélelési hiba, vagyis a 11 évvel ezelőtti, a T. Mészáros András vezette önkormányzat által horribilis összegből végzett munkák finoman szólva is hanyagul lettek elvégezve.

Csőzik László, Érd polgármestere a budapesti agglomeráció öt másik településének (Pusztazámor, Sóskút, Tárnok, Törökbálint, Diósd) vezetőjével a minap levélben fordult a kormányhoz, hogy rendkívüli támogatást kérjen a legsürgetőbb fejlesztésekre.

Csőtörés (a kép illusztráció)

Mint írják: „A térségben az elmúlt évtizedben, de különösen az elmúlt öt évben nemzetgazdasági szinten is jelentős, a területek beépítését nagymértékben megnövelő közlekedési, gazdaságfejlesztési és településfejlesztési célokat szolgáló beruházások zajlottak és zajlanak napjainkban is, viszont a vízközmű rendszer kritikus állapota miatt a vízszolgáltatás ezt nem képes követni.”

Az agglomerációs települések önkormányzatai vállalták, hogy elkészítik az engedélyes terveket, hogy ha pénz érkezne a kormánytól, azonnal el lehessen kezdeni a legfontosabb beruházásokat. A térség tehát készen áll a fejlesztésekre, mostantól a kormánynál pattog a labda.

A hat polgármester – pártállástól, politikai hovatartozástól függetlenül –  egyetértett abban, hogy az elmúlt évtizedben elmaradt fejlesztésekre, a legrosszabb állapotban lévő csövek cseréjére 6 milliárdot, kapacitásbővítésre újabb 6 milliárdot kell elkölteni.

A karácsony előtti nagy csőtörés egyik helyszíne a javítási munkálatok közepette

„Az érintett önkormányzatok a helyi szinten elvégzett karbantartási-felújítási beavatkozásokkal nem tudják megoldani az egész rendszert alapjaiban befolyásoló problémákat, igy együttes és összehangolt intézkedések megvalósítását szeretnénk kezdeményezni, mind a műszaki rekonstrukció és fejlesztés, mind a üzemeltetés vonatkozásában. A vázolt törekvések szellemében 2023-ban elkészült az az átfogó tanulmány, amely meghatározza a fejlesztési feladatokat, és ezek túlmutatnak az önkormányzatok költségvetési keretein” – olvasható a levélben.

A koncepciót Csőzik László a múlt héten személyesen mutatta be V. Németh Zsolt vízügyi államtitkárnak.

Azért is kell a kormány segítsége, mert 2013 óta rengeteg pénzt vontak ki a vízügyből azzal, hogy adót vetettek ki a föld alatt lévő csövekre!

Ahogy azt korábban megírtuk, a vízhálózat nemcsak Érden és térségében van katasztrofális állapotban, hanem az egész országban. (Erről itt olvashatnak bővebben.)

Csőtörés az Erzsébet utca és környékén 2023 decemberében

Pár évvel ezelőtt a kormánynak dolgozó nyíltan fideszes kutatóintézet, a Századvég állapította meg egy átfogó, az országos vízműhelyzettel foglalkozó tanulmányában, hogy „a tervezett életkort (30-50 év) az egész ivóvíz-hálózat 45 százaléka meghaladta, emiatt a bejelentett hibák száma több mint a kétszeresére emelkedett az elmúlt 10 évben az ivóvízhálózatra vonatkozóan”.

A kormánypárti intézet szerint ennek az a fő oka, hogy a rezsicsökkentés költségeinek vízműcégekre való áthárítása és az ágazatra kivetett extraadó, a közműadó miatt nem maradt pénz helyben a fejlesztésre. „Ez olyan forráskivonást jelent az ágazat számára, mely súlyosan veszélyezteti a víziközmű vállalatok működésének fenntartását” – szögezte le a Századvég hozzátéve: csak a közműadó miatt országosan 14,1 milliárd forinttal kevesebbet tudtak a vízművállalatok fejlesztésre fordítani.

Fotók: shutterstock, Balogh Alex, Gárdos Attila

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email