Felhívás az avarégetés szabályainak megváltozásáról

A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontja alapján az önkormányzatok – amennyiben azt szükségesnek tartják – helyi rendeletben szabályozhatják az avar és kerti hulladék égetését.

Több tanulmány is kimutatta, hogy szoros az összefüggés a vírusos légúti megbetegedések súlyossága, az emiatti elhalálozások száma, valamint a légszennyezés között. Minél szennyezettebb levegőben tartózkodik valaki és minél hosszabb ideig, annál nagyobb a kockázat.

Fentieket figyelembe véve a lakosság egészségének megóvása érdekében Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése nem alkotott az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozóan rendeletet.

Helyi szabályozás hiányában az avarégetéssel kapcsolatban az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 225. § (1) bekezdésében foglaltak az irányadóak, amely alapján Érd közigazgatási területén

TILOS az avar és kerti hulladék égetése!

Természetesen ez a tilalom nem terjed ki a kerti sütögetésre, bográcsozásra és grillezésre, ahogy a tűzgyújtási tilalom sem érinti a saját kertünkben történő sütögetést.

Amennyiben illegális avar és kerti hulladék, vagy egyéb hulladékégetést tapasztal, akkor azt jelezheti a Pest Vármegyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalnál (2030 Érd, Budai út 7/b., 23/504-100, jarasihivatal.erd@pest.gov.hu), vagy a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Érdi Katasztrófavédelemi Kirendeltségnél (2030 Érd, Fehérvári u. 79/a., 23/524-570, erd.kk@katved.gov.hu).

Az ingatlanokon keletkezett avar és kerti hulladék feldolgozására, illetve elszállítására Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata több lehetőséget is biztosít az Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft.-n (a továbbiakban: ÉTH) keresztül. Az ÉTH szolgáltatásairól bővebben a 23/522-600 telefonszámon, vagy az ugyfelszolgalat@eth-erd.hu e-mail címen lehet érdeklődni.

A kerti hulladék elszállításán túl nagyszerű és gazdaságos megoldás a komposztálás, mellyel könnyen megtermelhetjük mi magunk a kertünk ápolásához szükséges hasznos tápanyagokat rejtő humuszt. A komposztálás nem nehezebb, vagy időigényesebb, mint tüzet rakni, őrizni és megfelelően eloltani azt. Elegendő pár faléc is, hogy megfelelő komposztálót alakítsunk ki a kertben. Heti 10-20 perc időráfordítás és újra szabadabban lélegezhetünk és még a kert is meghálálja a humusz nyújtotta táplálást szebb és egészségesebb növényekkel, vagy újabb ágyások kialakításával.

Kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy a tiszta és élhető város megteremtése, valamint mindannyiunk egészségének megóvása céljából az avarégetéssel kapcsolatos előírásokat legyenek szívesek betartani!

Megértésüket megköszönve és tisztelettel:

Dr. Feik Csaba sk.

jegyző

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink