avaregetesfustoles_220323 (1)

Érden tilos az avart és az egyéb kerti hulladékot elégetni

avaregetesfustoles_220323 (1)

Érden tilos az avart és az egyéb kerti hulladékot elégetni

Az egészségünk mellett a pénztárcánk bánhatja, ha mégis befüstölünk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A kertünkben keletkező növényi hulladék feldolgozásával kapcsolatban jelent meg egy felhívás az önkormányzat honlapján február elsején. Ebben elsősorban arról tájékozódhatunk, hogy mit nem szabad tennünk a lehulló levelekkel, a levágott ágakkal vagy épp a lenyírt fűvel.

A szabály pedig igen egyszerű. Tilos elégetni.

Ez azonban nem újdonság, hiszen kisebb-nagyobb megszakításokkal 2020 óta így kell tenniük az érdieknek – hívja fel a figyelmet dr. Barabás Emőke, a Polgármesteri Hivatal igazgatási és hatósági főosztályának vezetője.

Ennek háttere, hogy mivel pillanatnyilag nincs helyi érvényű szabályozása az avar, valamint az egyéb növényi hulladékok elégetésnek, ezért erről az Országos Tűzvédelmi Szabályzat ide vonatkozó rendelete az irányadó.

„Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi, valamint a külterületen lévő zártkerti ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.”

Ugyanakkor a közlemény hozzáteszi, miként a tűzgyújtási tilalom sem érinti a saját kertünkben történő sütés-főzést, úgy ez a mostani felhívás sem terjed ki az olyan jellegű tűzgyújtással járó tevékenységekre, mint például a tavaszi, nyári hónapokban népszerű bográcsozás és grillezés.

Aki viszont megszegi a szabályt, komoly bírságra számíthat. Konkrétan ötvenezer forinttól egészen egymillió forintig terjedhet a büntetés mértéke – árulta el a főosztályvezető. És az illetékes hatóságnak rendszeresen élnie is kell a bírságolással – tette hozzá.

Amennyiben illegális avar és kerti hulladék, vagy egyéb hulladékégetést tapasztal, akkor panaszával az Érdi Járási Hivatalhoz, illetve az Érdi Katasztrófavédelmi Kirendeltséghez fordulhat.

Pest Vármegyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala
cím: 2030 Érd, Budai út 7/b
telefonszám, e-mail cím: 23/504-100, jarasihivatal.erd@pest.gov.hu

Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Érdi Katasztrófavédelemi Kirendeltség
cím: 2030 Érd, Fehérvári u. 79/a
telefonszám, e-mail cím: 23/524-570, erd.kk@katved.gov.hu

Persze felmerülhet a kérdés, hogy akkor mégis mitévők legyünk a kertünkben évről-évre összegyűlő és feleslegessé vált növényi maradványokkal.

Egyrészt bezsákolhatjuk, és  – ha nem is korlátlan mennyiségben, de – elszállíthatjuk az érdi hulladékudvarba. Ahogy a jól ismert zöldjáratot is megvárhatjuk. Ráadásul, ha a nagyobb ágak feldolgozása gondot okozna, abban szintén segíthet a város, hiszen a lakos ágdarálást is igényelhet. 

Az Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft szolgáltatásairól bővebben a 23/522-600 telefonszámon, vagy az ugyfelszolgalat@eth-erd.hu e-mail címen lehet érdeklődni.

Másrészt komposztálhatunk. A témával az ÉrdMost is számtalanszor foglalkozott, hasznos tippekért kattintson IDE vagy IDE.

Harmadrészt, de nem utolsósorban, akár még ott is hagyhatjuk.

Fotó: Freepik, ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email