eladoingatlan_220215

Ismét Érd felé fordulhat a házvásárlók figyelme

eladoingatlan_220215

Ismét Érd felé fordulhat a házvásárlók figyelme

A CSOK Plusz és a csökkenő hitelkamatok is a nagyobb ingatlanok felé terelik a keresletet.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A tavalyi évben erősen visszaesett az ingatlanpiac, melyre többek között a rendkívül magas hitelkamatok voltak hatással: az év elején teljesen megszokottá váltak a 10 százalék feletti THM-ek a jelzáloghiteleknél, ez pedig erősen visszafogta az ingatlanpiaci keresletet is – derül ki  a Balla Ingatlan legutóbbi elemzéséből.

A hitelkamatok úgy tűnik, némileg szelídültek, így egyedi esetekben akár 6 százalék alatti kamatszinten is lehet lakáshitelhez jutni, amely újabb helyzetet teremt az ingatlanpiacon.

Ez növelheti a hitelfelvételek számát és nagyságát, a hitelre vásárló vevők pedig általában könnyebben engedik meg maguknak a nagyobb méretű, kényelmesebb ingatlanokat.

A keresletre némiképp hatással van a CSOK Plusz, amely év elején indult és ingatlanpiaci elemzők szerint új lendületet adott a szektor növekedésének. Míg a CSOK alapvetően egy vissza nem térítendő támogatás volt, addig a CSOK Plusz egy kamattámogatott hiteltermék.

A CSOK Plusznak is van némi pozitív hatása a forgalomra. Már január legelején érezhető volt a kereslet növekedése, hiszen a vevők megvárták a CSOK Plusz indulását. Erre pedig az eladók többsége is reagál, ami a gyakorlatban egyszerűen áremelést jelent.

Balla Frigyes, az iroda operatív igazgatója szerint idén 100-120 ezer között alakulhat a tranzakciók száma, a CSOK Plusz vásárlások ebből nagyjából 5-10 ezret tehetnek majd ki.

Azok a vevők, akik Budapesten szeretnének első lakásként CSOK-támogatással ingatlan vásárolni, elsősorban a lakáskínálatból válogathatnak, ugyanis családi házat 80 millió forintért nem fognak kapni.

Ha családi házat szeretnének, arra inkább csak a külső kerületekben és az agglomeráció olcsóbb településein lesz lehetőségük, ami a budai oldalon például Érdet jelenti.

A CSOK Plusz tehát annyit jelent az ingatlanpiaci kereslet szempontjából, hogy a nagyobb, háromszobás ingatlanok iránt mutatkozhat nagyobb érdeklődés, ugyanakkor a támogatással élők alacsony aránya miatt a korábbiakhoz képest nem okoz jelentősebb eltolódást a keresletben.

Továbbra is a jó helyen lévő, jó infrastruktúrával rendelkező, átlagos méretű lakások lesznek a legkelendőbbek, melyek tavaly is slágerterméknek számítottak, hiszen ezek a legértékállóbb lakások.

A csokosok akár a felújítandó lakásokat is meg fogják venni megfelelő elhelyezkedés esetén, bár nyilván a minimális méret ezeknél az egy nappali plusz két hálószoba.

Megfigyelések szerint a 35-40 millió forintnál olcsóbb ingatlanok iránt nagyobb a kereslet, és egy ilyen árú ingatlant szerencsés esetben már a Babaváró és a CSOK Plusz kombinációjával a ma albérletben élők is megvásárolhatnak úgy, hogy kisebb lesz a törlesztőjük, mint a bérleti díj.

A szakértők szavaiból tehát az rajzolódik ki, hogy bár a várhatóan felpörgő hitelezés a nagyobb ingatlanok felé tereli a vevőket, azért változatlanul a jó elhelyezkedésű, jobb állapotú, relatíve olcsó, „átlagos” méretű, egy-három szobás lakások lesznek továbbra is keresettek.

fotó: ÉrdMost archív / freepik.com

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email