417861207_821449193120379_4964201128682499262_n

Fenyegetik az ügyeletre nem jelentkező érdi háziorvosokat

417861207_821449193120379_4964201128682499262_n

Fenyegetik az ügyeletre nem jelentkező érdi háziorvosokat

Ha nem jelentkeznek, összeírják és más vármegyébe vezénylik őket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Kilátásba helyezték, hogy listázzák azokat az érdi orvosokat, akik nem jelentkeznek ügyelni és névsorukat leadják – írja a Népszava, egy birtokukba jutott levél alapján.

Mindeközben pedig Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön arról adott tájékoztatást, hogy jól vizsgázott az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) irányításával újjászervezett egységes alapellátási ügyelet. Ezt annak apropóján is mondta, hogy alig két hét múlva Pest és Fejér megyében is bevezetik ezt a rendszert.

Az említett levél szerint az OMSZ helyi telepének munkatársa viszont azzal fenyegeti az érdi háziorvosokat, hogy amennyiben nem jelentkeznek ügyelni, úgy más megyébe lesznek vezényelhetők.

Továbbá azt is kilátásba helyezi a levél aláírója, hogy a feladatot negligálókat összeírják és a névsorukat „leadják”. Az viszont nem derül ki, hogy hogy pontosan hová és mi célból küldik az ügyeletre nem jelentkező háziorvosok névsorát.

Keczéry Attila, a Magyar Orvosi Kamara(MOK) titkára, a szervezet Háziorvosi Csoportjának vezetője szerint az OMSZ-től semmilyen tájékoztatást nem kapnak, így arra sem tudnak válaszolni, valóban vezénylik-e vármegye határon túl, illetve listázzák-e az ügyeletet elutasító háziorvosokat.

Mindössze hozzávetőleges adatok vannak arról, hogy hányan fordulnak az ügyelettel kapcsolatos jogi problémákkal az ezzel foglalkozó kamarai ügyvédhez, illetve személyesen a köztestület szakmai csoportjához kérésékkel, jelzésekkel. Ők pedig egyre többen vannak – írják.

„Jóval meghaladja az ezret az ügyeleti ellátásban részt nem vállaló háziorvosok száma, egyelőre senki ellen nem indítottak ejárást”

– mondja az ügy kapcsán Keczéry Attila

A MOK titkára hozzátette, hogy Vas vármegyében összesen két háziorvos vállalta az ügyeletben való részvételt, Pest vármegyében pedig az elmúlt napokig senki sem írta alá az OMSZ által ajánlott szerződést.

Időközben a jogszabályok is változtak, míg korábban szerződőknek csak járáson belül kellett ügyeletet vállalniuk, a múlt év végétől viszont már a megye bármelyik ügyeleti pontjára áthelyezhetők a szerződött háziorvosok, a kamara egységesítené a mentőkkel kötött szerződéseket az ország összes megyéjében – mondta a MOK titkára.

Közben a halottvizsgálat új szabályai is feszítik az új rendszert

Keczéry ugyanis elmondta: már nemcsak az orvosok, hanem egy tanfolyam elvégzése után a mentőtisztek is végezhetnek halottvizsgálatot. Ez valójában segítséget jelentene, mert ezt a feladatot eddig csak orvosok végezhették.

Viszont eddig csak nagyon kevés mentőtiszt végezte el ezt a tanfolyamot, így az új szabálynak kevéssé van gyakorlati haszna.

Ez azért rossz, mert ha az ügyelő háziorvosnak kell kimennie házhoz a halotthoz, addig a betegek várnak rá az ügyeleti ponton, az adminisztráció megváltozása miatt pedig nem is keveset.

Eddig a halottvizsgálat az adminisztrációjával együtt legfeljebb félóra volt, az új szabályok miatt ez a helyszínen legalább háromnegyed óra lett, és aztán később a rendelőben az adatok feltöltésével az elektronikus halottvizsgálati rendszerbe újabb fél egy órát is el lehet tölteni.

A halottvizsgálattal kapcsolatos nehézségeket igazolja az is, hogy Pápai György, az OMSZ orvosigazgatója január 7-én körlevélben arra utasította a halottvizsgálatra jogosult ügyeletben dolgozó munkatársait, hogy ezt a feladatot kezeljék másodlagosan a mentési teendők mellett – derül ki a Népszava cikkéből.

forrás: nepszava.hu / fotó: OMSZ Facebook

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email