kutyapixa_2303218.jpg

Utánajártunk, ki adhatja örökbe a gazdátlan ebet

kutyapixa_2303218.jpg

Utánajártunk, ki adhatja örökbe a gazdátlan ebet

Ha a tulajdonos nem kerül elő 15 napon belül, a kutya az államé lesz.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Szilveszter idején a tűzijátékok, petárdázások miatt sok kutya szalad világgá. Az ilyenkor is tevékenykedő önkéntesek többségüket azonnal, vagy pár napon belül hazasegítették, már ha a kutyában volt chip, és a regisztrált adatok alapján tudták lelni a gazdát.

Amelyik messzebbre kóborolt, annak is megvan az esélye a hazakerülésre, ha 1. akad, aki megfogja, 2. sikerül olyan személyt (állatvédő, gyepmester, állatorvos) találni, aki a chip alapján beazonosítja a tulajdonost, 3. és a kutyusnak van chipje.

Ami az 1-es és 2-es pontot illeti, Érd belterületén a kóbor állatok befogása a gyepmester feladata, de az állatvédők is szívesen segítenek a chip olvasásában.

Aki kóbor állattal találkozik, az alábbi elérhetőségeket hívhatja: hétfő 8:00 órától 17:30-ig, kedd-szerda-csütörtök 8:00 órától 16:30-ig, pénteken 8:00 óráól 13:00-ig a 36-80/204-571 ingyenesen hívható, valamint a 36-23/522-341 vezetékes számot. Pénteken 16:00 órától 20:00 óráig, valamint pihenő és munkaszüneti napokon 08:00 órától 16:00-ig a + 36-30-449-3220-as telefonszámon kaphatnak segítséget. Emailben a kozter@erd.hu email címen tehetünk bejelentést.

És itt elérkeztünk a 3-as ponthoz, azaz a kutya beazonosításához. Sajnos, a gazda és kutyája egymásra találása legtöbbször itt bukik meg. Egyrészt azért, mert bár kötelező lenne, sok gazda nem chipeltette a kutyáját, másrészt – és ez is gyakori, sajnos – ha van is chip benne, a regisztrált adatok elévültek, és azokat nem frissítették, így a tulajdonos nem fellelhető.

Ilyenkor a gyepmester a kutyát az ebrendészeti telepre szállítja, amit a Sirius Alapítvány üzemeltet, ahogy az állatmenhelyet is. A Sirius pedig minden erővel megkezdi az eb tulajdonosának felkutatását.

„Az internet segítségével, ahol meghirdetjük az állatokat, minden szilveszteri szökött kutyusnak megtaláltuk a gazdáját, két kölyökkutya kivételével. Volt olyan kutya, amelyik nem volt chipes, másoknál pedig rossz volt a regisztráció. Mi egyébként minden kutyát chipelve adunk vissza, erre a jogszabály kötelez is minket” – hangsúlyozta Böjtös Andi, a Sirius elnöke, aki elmondta azt is: a legtöbb hozzájuk bekerülő kutyában egyáltalán nincs chip.

Aki szeretné ellenőrizni, hogy a kutyusa adatai stimmelnek-e, az oltási könyvben található chipszám alapján ingyenesen megnézheti a Magyar Állatorvosi Kamara kisállat-nyilvántartó rendszerében a petvetdata.hu oldalon.

Törvény mondja ki: amennyiben a befogott kutya tulajdonosát 15 napon belül nem sikerül felderíteni, az eb tulajdonjoga az államra száll át.

Innentől a Sirius Alapítvány mindent megtesz annak érdekében, hogy az eb minél előbb oltva, chipelve és ivartalanítási kötelezettséggel örökbeadható legyen, az örökbefogadás tényét pedig a szervezet vezetője írásban igazolja.

Örökbeadásra egyébként kizárólag állatmenhely, az ebrendészeti telep, és bejegyzett, hivatalos szervezet jogosult az érvényben lévő jogszabályok szerint.

És mi a helyzet a macskákkal? – merülhet fel az olvasókban. Mivel rájuk nézve nem kötelező a chip beültetése, a kóbor cicák gazdáit fellelni szinte lehetetlenség. Megkérdeztük a Lajka Állatvédő Alapítványt, hogy mi a tapasztalatuk ezen a téren, és ők is megerősítették: nagyon ritka a chipelt cica, és ennek hiányában a tulajdonjogot is nagyon nehéz bizonyítani.

Előfordult ugyan, hogy a közösségi oldalakon meghirdetett gazdikereső macskát felismerte a tulajdonosa, de ez is nagyon ritka.

„A macskára sajnos sokan úgy tekintenek, mint fogyóeszközre, ha eltűnik, nem baj, majd lesz másik. ” – tették hozzá.

A Lajkánál ideiglenes gazdáknál mintegy száz cica van, emellett egy svájci szervezet anyagi segítségével kóbor, kolóniákban élő macskákat ivartalanítanak, hogy kisebb legyen a szaporulat.

Az állatvédők maradéktalanul egyetértenek abban, hogy a macskatartást sokkal szigorúbban kellene szabályozni, különös tekintettel az ivartalanításra, és gyökeresen változtatni kellene a hazai szemléleten is.

Sok esetben nemcsak a cicák, hanem a kutyák tekintetében is tapasztalják az állatvédők vagy akár a lakosság azt, hogy a gazdák nem megfelelőképp bánnak az állatokkal.

Például a kutya folyamatosan láncon van, nem adnak neki enni, nincs háza, ahová behúzódhat, az állat gyakran nyüszít, szemmel láthatóan elhanyagolt, a macskát éheztetik, bántalmazzák, nincs megfelelő fekhelye, illetve beteg, hogy csak párat soroljunk a borzasztó körülmények közül.

Ilyenkor is van megoldás: aki a fentiekhez hasonlót tapasztal, az alábbi elérhetőségek egyikén tegyen bejelentést, minél pontosabban megjelölve azt az ingatlant, ahol az állatot nem megfelelően tartják:

e-mail: jegyzo@erd.hu; barabas.emoke@erd.hu
postai úton: 2030 Érd, Alsó u. 1-3.,
telefonon: 06-23/522-300

A polgármesteri hivatal munkatársainak joguk van intézkedni, belépni a magáningatlanra (amennyiben az állattartó ehhez nem járul hozzá, viszont az állat elkobzása szükséges, ügyészi jóváhagyással), az eb oltási könyvének, és a tulajdonos személyes adatainak bekérésére. A civil szervezeteknek ehhez nincs joguk, ahogy az állat elkobzásához sem.

Fotó: Pixabay, Draskovics Ádám, ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email