kutya_freepik

A tűzijáték az állatok rémálma

kutya_freepik

A tűzijáték az állatok rémálma

Az érdi állatmentők már felkészültek a szilveszterre.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Manapság már nem hír, hogy a szilveszteri petárdázás, tűzijátékozás nem a legnépszerű program az állatok, főként a kutyák körében. Ahogy arról például az év első napján is beszámoltunk, Érden és környékén számos elkóborolt ebet mentettek meg az erre hivatott szervezetek.

Böjtös Andrea, a Sirius Állat- és Természetvédelmi Alapítvány elnöke az ÉrdMost érdeklődésére elmondta, hogy az év végi durrogtatás minden vadon élő és háziállatot megvisel, ugyanakkor a legnagyobb galibát mégiscsak a kutyák okozhatják. Legalábbis, akkor ha gazdák nincsenek felkészülve erre a napra.

A szervezet elnöke szerint a legjobb megoldás ilyenkor, ha a „robbanások” idejére beengedjük az állatot a házba. Ha ezt nem szeretnénk, akkor se kössük ki a kutyát a kertben, mert a nyakörv megfojthatja a félelmében menekülni akaró állatot. Illetve ha mégis kikötjük, akkor olyan nyakörvet válasszunk, ami könnyen elszakadhat, ha az állat bepánikolna.

És ha már pánik, Böjtös hozzátette, léteznek olyan nyugtatószerek, amivel pár órára le lehet csillapítani az állatot.

Viszont ha már megtörtént a baj, vagyis a házi kedvenc elszökött, akkor természetesen azoknak a kutyáknak van a legjobb esélyük hazajutni, akikben van chip. Azonban ez is csak akkor lehet segítség, ha a chipben lévő adatok aktuálisak. Az elnök hangsúlyozta, nem egy olyan eset volt, hogy noha az önkéntesek megtalálták az állatot, sőt, még chip is volt benne, de az abban lévő címen vagy telefonszámon nem találtak senkit.

Jóllehet, szinte az utolsó pillanatban vagyunk, de talán még most sem késő frissíttetni ezeket az információkat.
Természetesen elszökött kutyákra még a legjobb felkészültség ellenére is számítani lehet, ezért az érdi állatvédők most is ügyeletben várják majd a lakossági bejelentéseket.

A Sirius Alapítvány a Monty Angyalai Egyesülettel és az Érdi Polgárőrséggel együttműködve tart szilveszteri ügyeletet a világgá szaladt kutyák hazajuttatására.

Mint Facebook oldalukon írják, ha valaki szilveszter éjjelén Érd közterületén kutyát talál és módjában áll, tartóztassa fel, majd jelezze legközelebbi segítőnknek, aki a lehető leggyorsabban megpróbál intézkedni.

Érdi ügyeletesek listája területi bontásban:

Elsősorban Érd-Parkváros/Vincellér:
Kozma Pirkó: 06-70-312-03-24
Beregi-Hoffner Hédi: 06-30-232-98-46
Vokány Andrea: 06-20-211-94-41

Postástelep/Érdliget:
Németh Szilvia: 06-30-962-31-10

Elsősorban Érdliget:
Nagy Erika: 06-20-369-15-62

A Sirius Alapítvány aktív telefonszáma:
06-30-276-60-71

Ugyanakkor a Sirius Állat- és Természetvédelmi Alapítvány mellett egy másik helyi állatvédelemmel foglalkozó szervezet, az Érdi Civil Állatmentők Alapítvány is szolgálatban lesz. Őket a 06-70-637-71-90-es telefonszámon lehet elérni.

Fotó: Freepik

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email