mentett_kutya_2

Falkányi félelem Érd utcáin

mentett_kutya_2

Falkányi félelem Érd utcáin

Több tucat kutya szökhetett meg a petárdázás miatt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ezúttal sem maradt el az óévet búcsúztató szilveszteri tűzijátékozás Érden: hajnalig robbantak a rakéták, rosszabb esetben petárdák, a válság láthatóan nem kurtította meg a zajos ünnepet.

Miközben sokan egy nagy durranással zárták le a nem túl vidám óévet, az állatmentők megállás nélkül dolgoztak: a robbanások miatt idén is nagyon sok kutya menekült el otthonról, az utcán, mások kertjében keresve menedéket.

Közülük több sajnos meg is sérült. „Mi 12 elkóborolt kutyát gyűjtöttünk be vasárnap hajnalig, ebből kettő autó elé ugrott. Az egyik elgázolt kutyát már ma visszaadhattuk gazdájának, a másik lába azonban eltört, meg kell műteni” – mondta lapunknak Soós Péter, az Érci Civil Állatmentők Alapítvány munkatársa.

Soós és társai az elmúlt éjjel tíz kutyát vittek haza, chipadatok segítségével– szerintük ennél még több elkóborolt állat is előkerülhet a következő egy-két napban. Ráadásul általános tapasztalat, hogy a bulitól megviselt gazdák csak valamikor az újév délutánján szembesülnek a házikedvenc hiányával, már ha otthon szilvesztereztek egyáltalán. Így sokan csak január elsején-másodikán kezdik keresni az elszökött kutyákat.

Vasárnap reggelig összesen négy kutyát mentettek meg a Sirius Állat- és Természetvédelmi Alapítvány önkéntesei, ám ennél várhatóan sokkal többel lesz dolguk. „Kilencen kerestük  az elszabaduló állatokat; köztük van olyan, amit egyelőre nem is tudunk befogni, hiszen a petárdarobbanások miatt még sokkos állapotban vannak” – mondta az Érdi Újságnak Böjtös Andrea, az alapítvány elnöke, aki maga is részt vett a begyűjtésben, az alvásra nem igazán jutott ideje.

Kérdésünkre a Sirius és az Érci Civil Állatmentők Alapítvány is arról számolt be, hogy átlagosan 15-20 szökevényt tudnak befogni, gazdájához visszajuttatni a szilveszteri dáridó után. Ez alapján évente több mint 30-40 kutya is elmenekülhet otthonról a hatalmas robbanások, villanások miatt.

Az elszánt állavédők munkáját honlapján Csőzik László polgármester is dicsérte. „Szeretném nekik ismételten megköszönni, hogy feláldozzák szilveszter éjszakájukat, és gondoskodnak róla, hogy minden blöki hazataláljon vagy menedékre leljen!” – írta Facebook-bejegyzésében Csőzik.

A polgármester azt sem hallgatta el, hogy szíve szerint betiltaná a tűzijátékot és a petárdázást, ám erre nincs jogi lehetősége. Nem csak a négylábúak miatt döntene így – mutatott rá Csőzik László – hiszen a tűzijáték a poklot jelenti egy autizmussal élő ember számára is.

A polgármester megosztotta az önkéntes állatmentők elérhetőségét is. Kérjük, ha Érd közterületén vagy a város térségében kutyát talál, tartóztassa fel az állatot, és jelezze legközelebbi segítőnek!

Érdi ügyeletesek listája területi bontásban:

Érd-Parkváros/Vincellér:

Kozma Pirkó: +36 70 312 0324

Beregi-Hoffner Hédi: +36 30 232 9846

Vokány Andrea: +36 20 211 9441

Postástelep/Érdliget:

Németh Szilvia: +36 30 962 3110

Elsősorban Érdliget:

Nagy Erika: +36 20 369 1562

Madárneves utcák környéke:

Tomeg Gizella: +36 30 622 1685

Érd-Ófalu:

Paule Tímea: +36 30 686 0532

Százhalombatta és Érd:

Harangi Judit: +36 30 729 8940

Emellett elérhetőek a Sirius Alapítvány telefonszámai is

Szöveg: Koncz Tamás / Kép: Érdi Civil Állatmentők Alapítvány /Facebook

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email