DunaaradasAK

Elöntötte az ár a Beliczay-szigetet

DunaaradasAK

Elöntötte az ár a Beliczay-szigetet

A látvány páratlan, de kérdés: mi lesz az itt élő állatokkal?

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A heves esőzések és a nem várt meleg idő következtében áradásnak indult a Duna, s az egész országban árvízveszélyt hirdettek. A vízügyi jelentés szerint Budapesten ma 13 óra körül tetőzik az ár, 700 centiméter feletti vízállással, ezt követően gyors apadás várható.

A Duna Érden is kilépett medréből, és elöntötte a Beliczay-szigetet.

Felmerül a kérdés, hogy a víz térhódításával jutnak-e elegendő területhez a szigeten élő vadak. Mihály István, a Benta Völgye Vadásztársaság elnöke kérdésünkre elmondta:

az áradás nem veszélyezteti a vadállományt.

 

„A szigeten nyulak, őzek, fácánok, vízi madarak élnek. Vaddisznó és szarvas is előfordulhat, de csak időszakonként. Áradás idején felhúzódnak a sziget magaslati pontjaira, illetve, amíg lehetséges, átgázolnak a vízen is. A vadak egyébként a Dunán is átkelnek: a szarvasok és a vaddisznók is tudnak úszni” – mondta a szakember.

A vadászok ebben az időszakban is figyelik a vadállományt, és ha bármi gond adódna, beavatkoznak. „Csónakkal tudunk közlekedni, és bár ilyenkor nem egyszerű a mentés, hiszen az állatok riadtak, veszélyben érzik magukat, meg tudjuk oldani a helyzetet. Erre azonban eddig nem volt szükség” – húzta alá.

Kérdésünkre, hogy a hódvárakat fenyegeti-e az ár, a vadásztársaság elnöke elmondta: mivel ilyenkor a hódok üregeit is felönti a víz, és az állatok odabent nem jutnak levegőhöz, kiszorulnak a váraikból, amíg el nem vonul az ár. Ilyenkor feljebb húzódnak, más területeket keresnek időlegesen.

„A törzsfejlődés során nem egyszer, nem kétszer fordult elő hasonló eset, ám a hódok itt vannak” – tette hozzá.

Aki teheti, sétáljon egyett ebben az enyhe, kora tavaszi időben. A gátról és a sziget bejáratától is gyönyörködhetünk a nem mindennapi látványban. Kedvcsinálóképp tekintse meg fotógalériánkat. A képeket csütörtök reggel készítettük.

A galéria a képre kattintva nyílik meg, lapozni a jobb és baloldalon található nyilakkal lehet.

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email