edukido_borito_freepik_ai

Egy tanóra, amin a gyerekek végig mosolyognak – videó

edukido_borito_freepik_ai

Egy tanóra, amin a gyerekek végig mosolyognak – videó

Az érdi Bolyai iskola az első hely az országban, ahol nem könyv, munkafüzet vagy egy informatikai eszköz segíti az oktatást, hanem a Lego.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Pillanatnyilag az érdi Bolyai János Általános Iskola az egyetlen az országban, ahol a Lengyelországból származó, úgynevezett Edukido módszer szerint is tanulhatnak a diákok. Az oktatási programról annak helyi képviselője, Gergely Virág mesélt nemrégiben az Érd FM: Bundáskenyér című reggeli műsorában.

Az Edukido egy olyan pedagógiai megoldás, ami az évtizedek óta ismert, és azóta is töretlen népszerűségű Lego játékra épül. Leegyszerűsítve, a gyerekek legózva tanulnak történelmet, fizikát, földrajzot, illetve bármit, amivel a játék összekapcsolható.

„Például volt, hogy a gyerekekkel felépítettünk legóból egy vulkánt vagy egy vízimalmot. Előbbinél látták, hogy van egy nagy lyuk, ami lemegy a föld gyomrába, onnan pedig fel fog törni valami. Ahogy a malom megépítésekor azt figyelhették meg, hogy ha a fogaskerekek nem illeszkednek, akkor nem fog működni a szerkezet” – fogalmazott Gergely Virág.

A pedagógus szerint egy ilyen játékos és gyakorlatias megközelítés során, amikor a tanulók nem csak olvasnak róla, esetleg látnak egy képet, videót a szóban forgó jelenségről, tárgyról, vagy bármiről, ami csak egy tanórán szóba kerülhet, hanem ők maguk építik meg, az sokkal jobban megragadhat bennük.

Jóllehet a legóról amúgy is az a hír járja, hogy egy kiváló készség- és képességfejlesztő időtöltés, de az Edukido még ezt is tovább gondolja. A fiatalok egyrészt csapatban dolgoznak, másrészt kreatív hozzáállást igényel tőlük, hiszen nem az előre megadott útmutató alapján kell építkezniük.

Mint ismeretes, minden legóhoz van egy füzet, aminek a segítségével felépíthetjük az adott kalózhajót, várat, vagy épp Millenium Falcon-t, azonban az Edukidonál pontosan az a lényeg, hogy a megadott sok ezer darab építőkockából akármi is készülhet.

„Itt mindig egy témát dolgozunk ki, amit mindenki a saját maga módján, elképzelései szerint old meg. Ha megkapunk egy kész valamit, akkor a kreativitásod nem dolgozik. Ellenben amikor megkapsz egy halom legót, hogy alkoss valamit, akkor ott elkezdenek dolgozni ezek a folyamatok” – vélekedik a tanárnő.

Gergely Virág hozzátette, kreativitás és készségfejlesztés ide vagy oda, számára az egyik legfőbb tapasztalás és élmény mégiscsak az, hogy a gyerekek végig mosolyogják ezeket az órákat.

A pedagógussal készült teljes interjút itt tudják meghallgatni.

Fotó: Freepik/AI

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email