erdkove_dij_2023

Rangos elismerést kaptak az érdi környezetvédők

erdkove_dij_2023

Rangos elismerést kaptak az érdi környezetvédők

A Pest Vármegye Környezetvédelméért Díjat ezúttal az Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesület érdemelte ki.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint arról néhány napja beszámoltunk, Pest Vármegye Önkormányzata idén is díjazta a régió legjobbjait. Így tüntették ki az Érdi Városi Polgárőr Egyesület alelnökét, Pálházy Imrét is. Azonban nem ő volt az egyetlen, ugyanis környezetvédelmi tevékenységük elismeréseként az Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesület is díjazottak között volt.

„Több mint 20 éve Érd természeti, épített és kulturális értékeiért tevékenykednek. Egyik legismertebb projektjük a Klímapark, amely hűsítő zónaként és közösségi térként funkcionál Érd Fenyves-parkváros szívében. A 3 hektáros park bemutatja a klímaváltozás több vonatkozását, amelyekre megoldásokat is javasol. Például a vízkörforgást, patakkal és mikrodomborzattal; illetve, hogy milyen egy igazán dús, természetes jellegű és ökologikus terület. A park kialakítása még inkább megvalósítja azon céljaikat, amelyek a környezetvédő szemlélet és magatartásforma kialakítására és terjesztésére, az emberek környezeti öntudatra ébresztésére, társadalmi összefogás elősegítésére irányul” – fogalmazott a díjazottról szóló laudáció.

Palkó Zsolt, az ÉRDKöVE elnöke az ÉrdMostnak elmondta, noha nem a díjakért csinálják, azért nagyon örültek, hogy ezúttal őket jutalmazták. Főleg úgy, hogy mint a díjátadó után megtudták, igen szoros volt a verseny a jelöltek közt.

„Mi akkor is csináljuk, ha nem történik semmi. Egyszerűen csak szeretjük jobbá tenni a dolgokat.”

Úgy véli a környezetvédelem nem politikai kérdés, hanem mindannyiunk ügye. Amit az is igazol, hogy a jóérzésű emberek mindig azonosulni tudtak és tudnak a civil egyesület céljaival.

És ha már célok! A Klímapark fejlesztése mellett továbbra is folytatni kívánják az egyéb tevékenységüket. Ilyenek a különféle természetvédelmi, szemléletformáló megmozdulások, mint például az Érdi Zöld Klub. Vagy a már most is 20 főt számláló Polgári Természetőrség fenntartása.

Miként fontosnak tartanák további parkok, zöld felületek, (lásd Diófa utca) kirándulóhelyek kialakítását is a város különböző pontjain. Vagy például egy bemutatóhely létrehozását a Fundoklia-völgyben megtalált neandervölgyi ősember emlékére.

Palkó Zsolt hangsúlyozta, a természet- vagy környezetvédelem egy olyan tevékenység, ahol a befektetett energia lehet, hogy csak évtizedek múltán térül meg. Ami viszont rövid távon is látványos tud lenni, az a közösségépítő erő. Legalábbis ezt tapasztalták meg a már említett Klímapark létrejötte, valamint az azóta is tartó gondozása kapcsán.

„Például a járvány idején kifejezetten terápia jellege is volt a munkának, amit ott végeztünk.”

Ha van egy jó közösséged, az megtartó erőt jelent, amire a mai szétzilált világban kifejezetten nagy szükség mutatkozik. Ráadásul ha ezt a közösséget értelmes, hasznos célok tartják össze, az még egy érv az Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesület mellett – tette hozzá az elnök.

Fotó: ÉrdMost, Pest Vármegyei Önkormányzati Hivatal

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email