kandalloPixabay

Újra lecsap a csendes gyilkos

kandalloPixabay

Újra lecsap a csendes gyilkos

Naponta riasztják a tűzoltókat robbanások és szénmonoxid-mérgezések miatt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ahogy megkezdődött a fűtési szezon, úgy megjelentek a kéménytüzes, füstmérgezéses esetek. A gyakran tragikus kimenetelű események többsége kellő odafigyeléssel és felkészüléssel megelőzhető lenne. Hogy hogyan? Az Érdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

Első helyen áll a kémények rendszeres ellenőrzése. A nehezen észlelhető, színtelen és szagtalan szén-monoxid – amit sokan fenti tulajdonságai miatt csak csendes gyilkosnak neveznek –  jellemzően a tüzelőberendezésen vagy a nem megfelelően működő kéményből áramlik vissza a helyiség légterébe. Kerülhet mérgező gáz a lakótérbe nem kellően tömített kályhábólkandallóból, füstcsőből, kazánból, vagy az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőből is.

A kémény állapotát gázüzemű berendezés esetén kétévente, szilárd és olajtüzelésű berendezés esetén évente ellenőriztessük. A gázkészüléket (kazán, bojler, konvektor)is évente vizsgáltassuk felül.

Hasznos lehet a szén-monoxid-érzékelő készülék használata, egy megfelelő eszköz életet menthet. Ezek azonban nem helyettesítik a rendszeres karbantartást, felülvizsgálatot.

Csak engedélyezett típusú, kifogástalan műszaki állapotú tüzelő, illetve fűtő berendezést használjunk. Ezt szakembernek kell beüzemelnie és javítania.

Tanácsos kikérni szakember véleményét szag- és páraelszívó vásárlása, kandalló és minimális légáteresztő képességű nyílászárók beépítése esetén. Ha megoldható, a lakószobában használjunk légbevezetőt, a vizes helységekben (WC, fürdőszoba, konyha) légelvezetőt, így garantáltan biztosíthatjuk a megfelelő mennyiségű és minőségű levegőt.

A kazánnal, főként vegyes tüzelésű kazánnal felszerelt ingatlanban a kémények ellenőrzése mellett érdemes átvizsgáltatni magát a berendezést is (vízkőlerakódás, biztonsági szelep működőképessége, csapok, szelepek állapota, vegyes tüzelés esetén huzatszabályzó állapota stb.).

Mindezeken túl ügyelni kell a tüzelőanyag tárolására is: a legfontosabb, hogy biztosítsuk a megfelelő távolságot a tüzelő, fűtő berendezés és az éghető anyag között. A kazán közelében felhalmozott éghető anyagokat távolítsuk el.

Baj esetén azonnal hívjuk a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 112-es segélyhívó számon.

Fotó: ÉrdMost archív, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email