kemeny_erdmost

Amikor mérgezővé válik az otthon melege

kemeny_erdmost

Amikor mérgezővé válik az otthon melege

Hogyan lehet a hulladékból méreg? Ha tűzre vetjük.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Sokszor írtunk már róla, de nem lehet elégszer hangsúlyozni: attól, hogy a papír-, illetve fahulladék éghető, és hője meleg ad, még nem feltétlenül alkalmas arra, hogy fűtsünk vele. Sőt, az esetek többségében kifejezetten tilos háztartási tüzelőberendezésben, illetve nyílt téren hulladékot égetni. Erről jogszabály is rendelkezik, több mint tizenöt éve.

Érden 2020 tavaszától tilos az avar és kerti hulladék égetése is, a szabadban és a tüzelőberendezésekben egyaránt.

Hogy miért olyan nagy baj ez? Mert olyan szennyezőanyagok kerülnek a levegőbe, amelyek közvetlenül és hosszabb távon közvetve is komolyan veszályeztetik az egészségünket.

Sajnos, igen rövid a listája azoknak a hulladékoknak, amelyek alkalmasak arra, hogy fűtsünk vele: a kezeletlen fa és papír kivételével minden tiltólistás. Ne fűtsünk kezelt (azaz festett, lakkozott) fahulladékkal (például régi ablakkeretek, ajtók, raklapok), rétegelt lemezzel és bútorlappal, építési fahulladékkal.

A színes, fényes papírokat se vessük tűzre. Petpalackkal, műanyag hulladékkal, autógumival, használt ruhával, ronggyal soha ne fűtsünk. Üzemanyagot, fáradt olajat se használjunk tüzelőberendezésben, illetve nyílt lángnál.

A tiltás oka igen egyszerű: ezek a hulladékok vagy önmagukban, vagy a kezelésük során felhordott anyagban mérgező vegyületeket tartalmaznak. Ha ezek a levegőbe és a hamuba kerülnek, szennyezik a környezetet és károsítják az egészségünket.

Ráadásul abban az esetben, ha a tüzelőberendezésünk nem működik rendesen, az égés során felszabaduló gázok egy része nem távozik a kéményen keresztül, így a szobában lévők egészségét – különösen a gyermekekét és időskorúakét – közvetlenül károsítja.

Egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük a baleseteket és megóvhatjuk a saját és környezetünk egészségét is. Érd Polgármesteri Hivatalának szakemberei az alábbiakat javasolják:

  1. a tüzelőberendezést és a hozzá tartozó kéményrendszert kizárólag szakember segítségével helyezzük üzembe,
  2. kizárólag felelős erdőgazdálkodásból származó tűzifát vásároljunk,
  3. a tűzifát időjárásálló tűzifatárolóban szárítsuk legalább 12 hónapig,
  4. a tüzelőberendezést környezetbarát módon rakjuk be és gyújtsuk meg,
  5. a tüzelés során biztosítsuk az égéshez szükséges levegőt,
  6. gondoskodjunk arról, hogy a tüzelőberendezést és a kéményt rendszeresen felülvizsgálja és karbantartsa szakember.

A kéményellenőrzésről itt írtunk bővebben.

Fontos kitérni arra is, mi a teendő akkor, ha környezetünkben zavaró, irritáló, feltehetően az egészségre ártalmas füstöt, illetve szagot érzünk. Első lépésként érdemes megkeresni azt, aki felelős a szennyezésért, és személyesen megbeszélni vele a problémát. Ha ez nem vezet eredményre, és tovább folytatódik ez az egészségre káros tevékenység, a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalánál  tehetünk bejelentést, személyesen munkaidőben (2030 Érd, Budai út 7/B., tel.: 06-23/504-100; e-mail: jarasihivatal.erd@pest.gov.hu).

Munkaidőn kívül tárcsázzuk, a 112-es segélyhívószámot.

Fotó: ÉrdMost archív, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email