csozikcivilkerekasztal2BA

Helyi civilek bevonásával pályázik Érd a TOP Plusz 1,5 milliárdjára

csozikcivilkerekasztal2BA

Helyi civilek bevonásával pályázik Érd a TOP Plusz 1,5 milliárdjára

Hatalmas lehetőség ez az érdi civil szervezeteknek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Hova és hogyan érdemes pályáznunk, mire kell mindenképpen figyelnünk ahhoz, hogy a kiíró befogadja a dokumentációnkat? Többek közt ezekre a kérdésekre kaptak választ azok az érdi civil szervezetek, amelyek részt vettek az önkormányzat és a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. közösen szervezett csütörtöki kerekasztal-beszélgetésén.

A rendezvényen Csefkó Anna tanácsadó beszélt a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) jelenlegi pályázati lehetőségeiről. Ezt kötetlenebb beszélgetés követte, amin a jelenlévők megosztották egymással pályázati tapasztalataikat, és személyre szóló segítséget, ötleteket is kérhettek a tanácsadótól.

A rendezvény első lépése volt a Széchenyi Programiroda és az önkormányzat közti együttműködésnek; a találkozót több is követi majd, hiszen a városvezetésnek az a célja, hogy a NEA pályázatok mellett minél több érdi civil szervezetet bevonjanak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz programba.

Erről már Csőzik László polgármester beszélt köszöntőjében.

Mint elmondta, a város EU-s forrásból 4,5 milliárd forint támogatásban részesül a következő uniós ciklusban, a TOP Plusz programnak köszönhetően. Ezt a forrást pályázat útján kapja meg a város. A pályázatokat direkt az érdi fejlesztésekre írják ki, és csak a város nyerheti el a támogatást.

A fent említett 4,5 milliárdos összegből 3 milliárd forint értékben valósíthat majd meg a város úgynevezett „hard” programokat (magas- és mélyépítéses projektek), 1,5 milliárd értékben pedig „soft” fejlesztéseket (közösségépítés, környezetvédelmi, kulturális, szociális, jóléti és esélyegyenlőségi programok, képzések). Ez utóbbiakat a helyi civil szervezetek bevonásával szeretné megvalósítani a városvezetés.

Ezzel a megoldással a civilek nagyon jól járnak, hiszen így jelentős támogatást kaphatnak azon terveik véghezviteléhez, amelyekre eddig nem, vagy csak kevés forrás jutott.

„Akkor lennék boldog, ha az érdi civil szervezetek szinte minden alfejezetbe beszállnának”

– fogalmazott Csőzik László.

A városvezető szeretné, ha maradandó értékek jönnének létre a város és a civilek együttműködésének köszönhetően. Ami nagyon jó, hogy a pályázatokat nem hirtelen és nem egyszerre kell benyújtani: a TOP Plusz 2025-ig nyitva áll a civilek előtt.

Fotó: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email