specialis_filmfesztival_2023_2

Fődíjat nyert az Érd Médiacentrum filmje

specialis_filmfesztival_2023_2

Fődíjat nyert az Érd Médiacentrum filmje

A "Nem a méret a lényeg" című alkotásunk a IX. Magyar Speciális Filmfesztiválon diadalmaskodott.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Húsz díjat osztottak ki a IX. Magyar Speciális Filmfesztiválon, a fogyatékossággal élők nemzetközi filmes seregszemléjén. A rendezvény az egyetlen olyan tematikus filmfesztivál Magyarországon, ami a fogyatékossággal élők életére hívja fel a figyelmet.

A fesztiválra 6 kontinens 33 országából összesen 192 alkotást neveztek, melyek közül 60 művet a három napos budapesti rendezvényen le is vetítettek. A program történetében az idei volt az első év, amikor a főváros mellett vidéki helyszíneken, Egerben, Szolnokon és Szombathelyen is tartottak vetítéseket.

A beérkezett pályaműveket a zsűri több kategóriában osztályozta, külön kategóriában a fogyatékossággal élő, speciális filmesek, illetve külön a professzionális filmkészítők munkáit.

Ez utóbbiban nyerte el a filmfesztivál nagydíját a kollégánk, Szűcs Gergely által rendezett, és egyébiránt már korábban is díjazott „Nem a méret a lényeg, avagy élet 150 centi alatt” című dokumentum-, portréfilm. Az elismerést a film főszereplője, Fedinecz Pál, a film operatőre, Katona Szabolcs és Szűcs Gergely közösen vették át.

 

„A Magyar Speciális Mozgókép Egyesületnek, és fesztiválunknak is, kiemelt célja, hogy a mozgókép, a film eszközét a társadalom hátrányos helyzetű csoportjai számára is minél könnyebben elérhetővé és akár napi szinten felhasználhatóvá tegye.”

– mondta el Fábián Gábor, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnöke és egyben a filmfesztivál szervezője.

Fábián Gábor, Katona Szabolcs, Fedinecz Pál, Szűcs Gergely, dr. Kollarik Tamás

Kollarik Tamás producer, filmrendező, a fesztivál fővédnöke köszöntőjében úgy fogalmazott:

„Az eseményen levetített csodálatos alkotásokból hitet és erőt merítünk mindannyian. Az alkotás folyamata lélekemelő élmény, benne lenni vagy ezt segíteni hatalmas érték, a szervezők ebben a szellemben végzik munkájukat, nekik a film nem a hírnevet és a csillogást jelenti, hanem a szolgálatot, a társadalmi szolidaritást és az alázatot.”

Az idei egyébként már a második alkalom volt, hogy az Érd Médiacentrum díjat hozott el a filmes seregszemléről. Két éve „Fatime és Leia” című videónkat különdíjjal jutalmazták.

Fotó: Gyulai Zsófia

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email