dugokozlekedesPixabay

Zsúfoltság, dugók, parkolási nehézségek

dugokozlekedesPixabay

Zsúfoltság, dugók, parkolási nehézségek

Egy friss felmérésből kiderül, hogy miért annyira nehéz Érdről bejutni a fővárosba, és vissza.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A fővárosi agglomerációból ingázás Európában is dobogós – írja minap megjelent cikkében az Én Pénzem.

Az Eurostat belföldi ingázókat számon tartó legfrissebb adatai szerint Pest régióból járnak a legtöbben máshova munkába, szám szerint 272 ezren. Ennél többen, 297 ezren az egész EU-ban is csak a Berlint övező, s mintegy kétszer akkora népességű Brandenburgból ingáznak.

Ugyanakkor az OTP Ingatlanpont a témában készített elemzésében hozzáteszi, hogy amennyiben az ingázók számát a munkavállaló korú – vagyis 15-64 éves – helyi lakossághoz viszonyítjuk, akkor viszont Pest két belga régió mögé szorul az európai dobogón.

Ennek ellenére az adatok alapján rögtön érthetőbbé válik, hogy miért olyan zsúfoltak a Budapestre bevezető utak, és miért olyan nehéz parkolóhelyet találni – fogalmaz az Én Pénzem szerzője. Aki megjegyzi azt is, hogy az Eurostat szerint egyébként az uniós munkavállaló korú népesség 6,4 százaléka jár át a lakóhelyéről egy másik régióba dolgozni.

Beszédes adat az is, hogy míg 2015 és 2022 között a Pest vármegyében élő foglalkoztatottak száma 23 százalékkal nőtt, az onnan ingázóké 32 százalékkal lett magasabb. Konkrétan 38 százalékról 41 százalékra ugrott az ingázók aránya ez idő alatt.

A cikk kitér arra is, hogy még mindig elsősorban a Budapesthez képest olcsóbb ingatlan kínálat az oka az agglomeráció népszerűségének és növekedésének. A megszólaltatott szakértő úgy véli, a főváros vonzáskörzetében pillanatnyilag Érd iránt a legnagyobb az érdeklődés, annak ellenére is, hogy mint tudjuk, a város már erősen túlterhelt.

Egyéb szempont, ami szintén befolyásolhatja az ingázás mértékét, az az üzemanyag ára lehet – hívja fel a figyelmet az írás, azonban a szakember véleménye szerint ennek emelkedése már nem rontja különösebben a régió piacát. Hiszen, aki ingázásra adja a fejét, annál ez a kockázat már eleve be van kalkulálva – teszi hozzá.

Fotó: Pixabay, Eurostat

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email