ractalalkozo4CZB_231015.jpg

Örömtáncot jártak Érden rácok és horvátok

ractalalkozo4CZB_231015.jpg

Örömtáncot jártak Érden rácok és horvátok

Érden rendezték a Duna-menti rácok nyolcadik találkozóját, bemutatókkal, táncházzal, nemzetiségi ételkóstolóval.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Bátya, Dusnok, Ercsi, Érd, Kalocsa és Tököl – ez a hat Duna-menti rác település immár nyolcadik alkalommal szervezte meg találkozóját. A házigazdák minden esztendőben váltják egymást, idén Érden volt a sor.

Mint Hudák Ágnes, a rendezvény szervezője, az Érdi Horvát Önkormányzat elnöke elmondta,  szombat délután egyben horvát nemzetiségi napot is ünnepeltek. A hat település nemzetiségi táncegyüttesei, kórusai léptek fel a Szepes Gyula Művelődési Központban, a bemutatók után közösen étkeztek, táncoltak, mulattak.

Az ünneplőket és a nézőközönséget Aradszki András országgyűlési képviselő köszöntötte, aki hangsúlyozta: „Sokan sokfelé vagyunk, de ha egységben éljük meg a hagyományainkat és hűségesek vagyunk a szülőföldünköz, származásunkhoz, akkor ez mindannyiunk számára nagyon szép közösséggé lesz.”

Csőzik László polgármester, a rendezvény fővédnöke elmondta, hogy a város nagyon büszke a nemzetiségeire. „A szőlővirágünnepen szerveztünk együtt egy nemzetiségi fesztivált Ófaluban, ahol minden nemzetiség képviseltette magát, kultúráját, és kínálta a közönséget ételeivel, italaival. Ezt nagyon szeretik az érdiek azért is, mert része hagyományainknak.”

A városvezető visszaidézte, hogy a török hódoltság után csaknem kiürült Érdet a rácok népesítették be, nekik köszönhetően éledt újra a település, és nagyon sokáig, a XIX. század második feléig rác többségű volt. Csak az 1880-as évek végén lett magyar többsége településünknek, ahol még nagyon élénken élnek a régi hagyományok.

Az önkormányzat és a nemzetiségek közötti összefogást jól példázza, hogy legutóbb közösen pályáztak az EU-hoz egy nemzetiségi bölcsőde létrehozására, és a polgármester reméli, hogy komoly esélyük van a támogatás elnyerésére. Ha ez sikerül, a horvát felmenőkkel rendelkező gyermekeket a tradíciók és a hagyományok megőrzése irányába lehet majd terelni.

„Akkor vagyok boldog, ha Érdet sokszínűnek látom, és ebben a rácok, horvátok jelentős részt foglalnak el” – zárta szavait Csőzik László.

Végezetül Perity István nyugalmazott népművelő köszöntötte a résztvevőket. Ő volt a találkozó ötletgazdája annak idején. Perity István felidézte azt a pillanatot, amikor a Duna két partján élő rácok egymásra találtak, és sok szép pillanatot megemlített a Duna-menti rácok közös múltjából.

A köszöntők után a tánc- és dalcsoportok bemutatói következtek. A rendezvényen szívesen láttak mindenkit, aki érdeklődik a rác, illetve horvát népszokások, táncok, ételek iránt. A Kolo Zenekar közreműködésével rendezett táncház igazi élmény volt a résztvevőknek és a nézőknek egyaránt, a rác ételkülönlegességeket pedig örömmel kóstolták kicsik és nagyok.

Fotó: Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email