gyertyagyújtás Izraelért

Érden is gyertyát gyújtottak az izraeli civil áldozatok emlékére

gyertyagyújtás Izraelért

Érden is gyertyát gyújtottak az izraeli civil áldozatok emlékére

Éneklés, ima, szolidaritási kerekezés - így fejezte ki érdiek egy csoportja, hogy elítélik a terrorizmust.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Miközben Gázában most pattanásig feszültek az idegek, Magyarország és a világ kis és nagy városaiban szolidaritási összejöveteleken nyilvánítják ki az izraeli civil áldozatok és családjaik iránti részvétüket azok, akik elítélik a Hamász nevű palesztin terrorszervezet október 7-i akcióját. Ugyanakkor jelentősen emelkedett a gyűlölet vezérelte, mindenekelőtt antiszemita és iszlámgyűlölő indíttatású incidensek száma is.

Érden egy kis csapat részvétének és együttérzésének adott hangot. Délben a Hit Gyülekezetéhez tartozók szolidaritási kerékpározást szerveztek, 13 órára pedig gyertyagyújtásra és imára hívta híveit a Dunamenti Zsidó Kulturális Egyesület. A két csoport a Városháza előtt a főtéren találkozott.

A főtéren találkozott a Hit Gyülekezete illetve a Buda Környéki Hitközség szervezte csoport

A világ egy távoli pontján a rakétatámadások miatt ma éjszaka nem sokat aludtak az emberek. Reggel a civil lakosság evakuálása érdekében Izrael bejelentette, hogy humanitárius folyosót nyitott a gázai övezet déli részére, a Gáza folyó medrétől délre. Ez azt jelenti, hogy helyi idő szerint délelőtt 10-13 óráig nem fogják támadni az övezet legfontosabb autóútjától délre eső területeket. A Gázát uraló palesztin terrorszervezet, a Hamász viszont arra szólította föl a civileket, hogy maradjanak a városban, és azzal vádolta meg az izraeli hadsereget hogy megtámadta a dél felé haladó civil konvojokat.

Az izraeli hadsereg szóvivője azonban ezt cáfolta. Bejelentette továbbá, hogy megölték a terrortámadások egyik fővezérét, és a Hamász és az Iszlám Dzsihád több más tagját is az éjjeli légicsapásokban. A nagyhatalmak közül Irán és Kína önmérsékletre intette Izraelt. Az Európa Unió – amely az Egyesült Államokkal együtt kijelentette, hogy Izraelnek joga van az önvédelemre, de mindent meg kell tennie a civil lakosság kímélete érdekében -, rendkívüli tanácskozásra hívta a tagállami vezetőket keddre.

Csőzik László polgármester is jelen volt a gyertyagyújtásnál

Ebben a pattanásig feszült nemzetközi helyzetben Érden a Városháza előtti főtéren mintegy 50-60 körül lehetett azok száma, akik magyar és izraeli zászlók alatt összegyűltek és gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékére. Jelen volt Csőzik László polgármester, Szűcs Gábor alpolgármester és Csépán István képviselő is. Hirtelen jött ez a szervezés, mondta Győri László, a Dunamenti Zsidó Kulturális Egyesület (DUZSIKE) alelnöke, ahogy hirtelen jött a terrortámadás is.

Mivel a közösségi oldalakon és magánbeszélgetésekben is észlelhető sokak részéről a zavarodottság, hogy miként viszonyuljanak ehhez az ősi, és gyakran véres háborúba torkolló konfliktushoz, útmutatást kértünk a DUZSIKE alelnökétől. Van, aki szerint egyszerű: aki csak hümmög vagy Izrael állam palesztinok elleni atrocitásait emlegeti, a terroristák oldalára áll, és ez elfogadhatatlan. Más szerint a palesztinoknak is joguk van önálló államban élni, és Netanjahu „illiberális” kormányával azonosul, és a palesztin lakosság elleni megtorlásnak ágyaz meg, aki elítéli a Hamász akcióját.

A Hit Gyülekezete részéről Bódi László mondott beszédet

„Netanjahu a szabadon választott vezetője egy olyan országnak, amely azért jött létre, hogy a világban szétszóródott diaszpórában élő zsidók össze tudjanak gyűlni és egyszerre tudjanak menekülni, ha kell – magyarázza Győri László a DUZSIKE alelnöke. – Minden országban minden politikusnak van belső ellenzéke, és lehet is kritizálni, ez természetes. De itt most nem ez a kérdés. A zsidó államnak történelmi múltja van. A palesztinoknak sosem volt történelmi múltjuk.

Maga a palesztin név egy római császártól származik, aki azért adta nekik ezt a nevet, hogy a zsidókat és az arabokat egymás ellen fordítsa. Aki most a palesztinok testi épségét félti az izraeli válaszlépésektől, miért nem a Hamászon kéri ezt számon? Szólni kéne az arab terroristáknak, hogy a rakétakilövőiket ne iskolák, kórházak és lakóházak tetejére telepítsék. Vigyék ki inkább a pusztába! Izrael antihumánus, és nem a Hamász, amely nem engedi ki házaikból a saját népét, hogy pajzsként használhassa a lakosságot? Csak akkor kell civil életekért aggódni, amikor Izrael megpróbálja megvédeni a saját népét?”

Győri László: Szólni kéne az arab terroristáknak, hogy a rakétakilövőiket ne iskolák, kórházak és lakóházak tetejére telepítsék!

Ma pár órája Egyiptom elnöke – aki egyébként nem nyitotta meg a határokat a palesztin menekültek előtt -, azt mondta az amerikai külügyminiszternek, hogy Izrael reakciója a Hamász támadására túlmutat az önvédelemen, és kollektív büntetésnek minősül.

Két éve, amikor kitört az orosz-ukrán háború, még azt mondtuk, sosem voltunk ilyen közel egy újabb világégéshez. Most mit mondjunk?

Fotó: Mihalicz Csilla

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email