közgyulesTMA4_BA_230622.jpg

Bűnösnek vallotta magát a fideszes volt polgármester

közgyulesTMA4_BA_230622.jpg

Bűnösnek vallotta magát a fideszes volt polgármester

T. Mészáros Andrást foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolták, ügyét ma tárgyalta az Érdi Járásbíróság.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az ügyészi vádirat szerint  T. Mészáros András Fidesz-KDNP-s volt polgármester, elsőrendű vádlott, és  K. P. B. másodrendű vádlott felelős vezetői voltak a papi földeken épülő játszótér munkálatainak. T. Mészáros és társa 2019. szeptember végén úgy nyitották meg a játszóteret a nagyközönség számára, hogy nem ellenőrizték az alapvető biztonsági körülményeket, és gondatlanságból közvetlen veszélynek tették ki a látogatókat.

Hogyan történhetett ez? A vádirat – ami több éves nyomozás, illetve kihallgatás eredményeképp készült el – részletesen ismertette a körülményeket.

Eszerint a játszótér megépítését a kivitelező nem tudta befejezni a 2019. augusztus végi határidőre, amit a szélsőséges időjárás okozta kivitelezési nehézségek miatt november 15-ére módosítottak. Ugyanakkor a tervek szerint a játékokat legkésőbb szeptember 25-ig át lehetett volna adni.

T. Mészáros András volt polgármester a játszóteret szeptember 28-29-én egy családi programokkal egybekötött rendezvény keretében tervezte átadni, ez utóbbi szervezésében a másodrendű vádlott is részt vett. Csakhogy kiderült: erre az időpontra a játszótér csak 90 százalékban készült el.

190928_zaportarozo_jatszoter6
A záportározó még át nem adott játszótere 2019 szeptember végén (archív)

T. Mészáros néhány napra ideiglenesen visszavette az építési területet, ám a kivitelezőt nem tájékoztatta arról, hogy az el nem készült játszóteret két napra megnyitják a nagyközönség előtt – derül ki a vádiratból.

Sajnos, megtörtént a baj: a családi rendezvényen egy kisfiú játék közben elesett egy kiálló csőben, és nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A gyermek a lábát ütötte meg, de úgy, hogy a helye belilult és feldagadt. Egy másik gyermek is elbotlott egy kábelben, csak szerencsére őt az édesanyja még időben el tudta kapni, ezért nem ütötte meg magát.

Mint a tárgyaláson elhangzott, mindkét család kereste a játszótéren az illetékeseket, de senkit nem találtak, így bejelentést sem tudtak tenni az esetről. A közösségi portálokon viszont közzétették, hogy a Papi földeken balesetveszélyes állapotokat tapasztaltak – és nem ők voltak az egyetlenek.

T. Mészáros András a záportározó játszóterén tartott rendezvényen, 2019. szeptember 28-án (archív)

A vád szerint a vádlottak anélkül nyitották meg a játszóteret a nagyközönség számára, hogy az alapvető biztonsági körülményeket ellenőrizték volna, ezzel a részt vevők testi épségét gondatlanságból közvetlen veszélynek tették ki.

A vád szerint szeptember 28-29-én a játszótér csupán félkész állapotban volt, a balesetveszélyes kiállásokat még nem tüntették el, a műanyag gégecsöveket, kábeleket nem takarta fedőlap. A legkisebbekre veszélyt jelentett az is, hogy nem telepítettek kerítést a lejtős részre. Ráadásul a balesetveszélyre semmilyen felhívás, tábla nem utalt.

Hogy miért kellett mégis odahívni a családokat? A válasz rögtön érhető lesz, ha felidézzük az önkormányzati választás dátumát: abban az esztendőben október 13-án tartották az önkormányzati választásokat, és vélhetően fontosnak gondolta a városvezető, hogy a Papi földeken létesült játszótérrel villogjon. Ezt persze senki nem mondta ki, illetve erősítette meg, de laikus szemmel is igencsak valószínű.

190928_zaportarozo_jatszoter7
Az emlékezetes szeptember végi rendezvény (archív)

Miután a két baleset, illetve a szülők jelzései nyomán világossá vált, hogy a játszótér még nem alkalmas arra, hogy a családok birtokba vegyék, T. Mészáros visszakozott. Közösségi oldalán közölte: nem adták át a játszóteret, „felavattuk és néhány napos próbaüzemet tartottunk.” Csakhogy ez mit sem változtat a tényen, hogy egy befejezetlen játszótérre engedték be a családokat.

A „néhány napos próbaüzemnek”‘ ellentmond egyébként a szeptember 20-án közzétett meghívó is, amit a Modern Városok Program helyi honlapján tettek közzé. Itt kifejezetten az elkészült játszótér avatására invitálták az embereket. A meghívó a mai napig megtalálható az oldalon. Igaz, október 2-án (miután többen kifogást emeltek a játszótér befejezetlen volta miatt) már ugyanitt „próbaüzemnek” aposztrofálták a két napos megnyitást.

190928_zaportarozo_jatszoter11
Az emlékezetes szeptember végi rendezvény (archív)

A kapu egyébként még  hosszú hónapokig zárva maradt: a játszóteret októberben ismét birtokba vette a kivitelező, és végül csak egy évvel később, az új városvezetés ideje alatt adták át.

Azóta már sok víz lefolyt a Papi földeken (illetve a záportározó vízgyűjtőjébe), és az egész ügy feledésbe merült volna, ha Bencsik János jobbikos országgyűlési képviselő nem tesz feljelentést az ügyben. A dolog pikantériája, hogy a politikus pár hónapra rá, 2020-ban kilépett a Jobbikból, és saját pártot alapított. Ma már a fideszes vezetésű külügyminisztérium ad neki munkát.

Így aztán megindult, majd lezárult a nyomozás, megtörtént a vádemelés T. Mészáros és K. P. B. ügyében, és október 4-én az előkészítő üléssel tárgyalási szakaszba lépett az ügy.

Tárgyalási jegyzék

Az előkészítő ülés fokozott sajtóérdeklődés mellett zajlott, sőt még Asztalos Éva független önkormányzati képviselő-ügyvéd is részt vett rajta nézőként.

Elsőként a vádat ismertették. Miután az ügyész indítványt tett a büntetésre is, a bíró elmondta a vádlottaknak, hogy lehetőségük van beismerni bűnösségüket, és lemondhatnak a tárgyaláshoz való jogukról.

Védőikkel való alig pár perces tanácskozás után T. Mészáros András és társa beismerték bűnösségüket, és mindketten lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról.

A döntés láthatóan magukat a védőket is váratlanul érte. Bár ez az ügy menetén már igazán semmit sem befolyásolt, T. Mészáros András védője közölte: tulajdonképp nem történt más, mint az, hogy egy kisgyerek megbotlott a játszótér azon részén, ahol „faültetéssel kapcsolatos ünnepséget tartottak”. Ehhez képest pedig tanúk sokaságát hallgatták meg, és „ágyúval lőttek verébre”.

 

190928_zaportarozo_jatszoter9
T. Mészáros András a záportározó játszóterén tartott rendezvényen, 2019. szeptember 28-án (archív)

A védő utalt arra, hogy ez politikai okból történt, és az „elsőrendű vádlott személye”, illetve a politikai életben vállalt szerepe miatt lett többezer oldalas büntetőügy az esetből. Elvégre – érvelt – hány olyan építkezés van, ami nincs körbekerítve, és ahol semmi nem garantálja, hogy egy járókelővel nem történik baleset.

Arra az ügyvéd már nem tért ki, hogy folyamatban lévő építkezésekre rendszerint nem invitálják bográcsozásra és családi napra az embereket.

A bíró elfogadta a bűnösséget beismerő nyilatkozatot, és meghozta ítéletét. Személyi és vagyoni körülményeikre tekintettel T. Mészáros András 1,5 millió forint pénzbüntetést kell, hogy fizessen, a másodrendű vádlott pedig 840 ezer forintot. Emellett kötelezték őket a bűnügyi költség megfizetésére is, ami mintegy 362 ezer forint.

A fenti összeget mindkét vádlott tudomásul vette, így ők már nem fellebbezhetnek. A vád képviselője viszont – mivel T. Mészáros András esetében 2 millió, K. P. B.-nél pedig 1,4 millió forintos pénzbüntetést indítványozott – fenntartotta a három napot a fellebbezésre. Amint az ügyészi nyilatkozat beérkezik, eldől, lezárulhat-e ez az évek óta húzódó eset, vagy pedig a másodfok következik.

Fotó: ÉrdMost archív, Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email