IMG_20230527_143911_HDR

Vasárnap jódli és hopszasza veri föl a Czabai-kert csendjét

IMG_20230527_143911_HDR

Vasárnap jódli és hopszasza veri föl a Czabai-kert csendjét

Lemezbemutató koncertet tart az Érdi Rozmaring Német Nemzetiségi Kórus.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A 13 éves együttes, amely az Érden élő német nemzetiség zenei hagyományainak ápolását tűzte ki célul, májusban elkészítette első lemezét, a legédesebb, legvidámabb dalokkal. A kórus nemcsak dalárda, hanem olyan közösség is, melyben együtt énekelnek magukat német nemzetiséginek valló tagok olyanokkal, akik egyszerűen csak szeretik ezt a kultúrát, illetve jól érzik magukat egymás társaságában. Méghozzá nemcsak a kóruspróbákon, hanem közös kirándulásokon vagy éppen parkrendezés közben. Elsődlegesen persze a hagyományőrző, értékmentő, kultúrateremtő tevékenység fogja össze őket.

Legtöbbjük nem is beszéli a németet, mert a magyarokkal, rácokkal kötött vegyes házasságokban esetleg már nem őrződött meg a nyelv – a szülők még beszélték, de a ma már nagyszülő korú leszármazottak elfelejtették.

Bélyegkép
Kórustalálkozó a Finta Rendezvényházban

A kórus hagyományt nemcsak őriz, de teremt is: évente megrendezi a Nyitnikék Német Nemzetiségi Kórustalálkozót Érden – idén májusban többek között ezzel, és egy háromnapos táborozással hangolódtak rá a lemezfelvételre, amelynek színhelye a Szent Mihály templom volt.

A zenei hagyomány ápolását olyan magas színvonalon művelik, hogy a Német Nemzetiségi Zenekarok és Énekkarok Országos Minősítőjén egyszer Arany, kétszer Kitüntetéses Arany fokozatot értek el, amivel Érdet fölírták a nemzetiségek kultúráját fontosnak tartó és elismerő települések listájára.

Az együttes munkáját az érdi Német Nemzetiségi Kultúregyesület – amely sikerrel pályázik a civil szervezetek számára kiírt pályázatokon -, valamint az érdi városvezetés támogatja, illetve a programok megvalósításához a kórustagok is hozzájárulnak a jelképes összegű tagdíjjal.

A kóruspróbákat a Szepes Gyula Művelődési Központban tartják, hétfőnként. Fellépéseiken az autentikus hangzás érdekében harmonika kísérettel énekelnek. Karnagyuk Stiblo Anna, az érdi Lukin László Zeneiskola volt igazgatója. A repertoár is folyamatosan bővül a Magyarországon fellelhető német és sváb dalok tanulásával, továbbá a kórus is nyitott újabb tagok jelentkezésére.

Nyitnikék Kórustalálkozó 2023 májusában az Epicentrum Rendezvényközpontban

Akit az érdi németség múltja, jelene érdekel, két kórustaggal – Kotroczóné Klopfer Terézzel és Falusné Matics Zsuzsannával – az Érd FM 101.3 csütörtöki (október 5. 21 óra) adásában is találkozhat, akik felmenőikről, családjukról, terveikről, a régi Érdhez kötődő emlékeikről, családjuk vidám és gyászos napjairól mesélnek.

Személyesen tehát vasárnap, a Zene Világnapján találkozhatunk a Rozmaring Kórussal, délután 4 órakor a Czabai-kertben (Érd, Radnai u. 50.), ahol a tőlük megszokott vidámságtól fölvillanyozva akár egy jó hopszaszához is kedvet kaphatunk.

 

Fotó: Érdi Rozmaring Kórus

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email