kozgyulescsoziklCZB_230928

Gondban az ÉTV, a város ad forrást a fejlesztésre

kozgyulescsoziklCZB_230928

Gondban az ÉTV, a város ad forrást a fejlesztésre

Ha Érd nem kap működési támogatást a beígért 83 milliárd forintos rezsialapból, csak a rendkívül takarékos és feszes gazdálkodás segíthet a városon.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A nyári szünet óta először ült össze Érd képviselőtestülete csütörtök reggel. Mintegy húsz napirendi pontot tárgyaltak, és döntöttek többek közt különféle támogatások odaítéléséről is.

Ezek egyike kiverte a biztosítékot a Fidesz-KDNP-s képviselőknél: ez az ÉTV Kft. támogatása volt. Az előterjesztés szerint a város több mint 69 millió forint fedezetet biztosít jövőre a víziközmű cég részére annak érdekében, hogy a megfelelő ivóvízellátáshoz szükséges kapacitásbővítésekhez kapcsolódó fejlesztéseket el tudják végezni.

A döntés a jövő évi költségvetést érinti.

Az önkormányzati forrásra azért van szüksége a cégnek, mert ezekre sem a vízügyi alap jelenlegi pénzeszközei, sem az elkövetkező időszak bevételei nem nyújtanak majd fedezetet.

(Arról, hogy a rezsicsökkentés, azaz a befagyasztott árak miatt nincs pénz a hazai csőrendszer rekonstrukciójára, korábban itt írtunk.)

Simó Károly (Fidesz-KDNP) hiányolta a pontos tájékoztatást a tervezett fejlesztésekről, illetve a költségszámításokat, és közölte: nem jó az az irány, hogy „a város költségvetésből tesszük bele azt a pénzt, ami egyébként a cégben jelen volt, és amit a megfelelő tárgyalásokkal elő lehetne hozni.” Hozzátette: a cég profitábilis, bevételei nagyon nagy mértékben fedezik a kiadásait.

Simó Károly Érd költségvetéséről is beszélt – mint ahogy korábban már többször, most is azt állította, hogy Érdnek bőven van pénze.

„Jó lenne, ha végre valahára olyan költségvetés lenne a testület előtt, ami a valóságot tartalmazza, nem kusza, összevissza, sem a kiadási, sem a bevételi oldalon nem valós és reális tételeket tartalmazó irányzatgyűjtemény” – fogalmazott Simó Károly.

Csőzik László válaszában úgy fogalmazott: Simó Károly álomvilágban él, és helytelen premisszákból von le rossz következtetéseket.

„Költségvetésünk helyzete korántsem rózsás, sőt. Az adóbevételek szeptember 15-én realizálódtak, de a prognózis szerint örülhetünk annak, ha a  betervezett bevételek egyáltalán befolynak a kasszába. Nagyon feszes működésre kellett átállnunk, több hónapon keresztül kizárólag a folyószámlahitelünket égettük.

Ha nem kapunk működési támogatást a belengetett 83 milliárd forintos rezsialapból, csak egy rendkívül takarékos és feszes gazdálkodás segíthet a városon, hogy nullára fussunk ki. Ezért nem szerveztünk Érdi Pikniket, például” – jegyezte meg a polgármester.

Hozzátette: az állami normatívák nem inflációkövető módon nőttek, sőt, számos kulcsfontosságú támogatás összege 0-5 százalékkal emelkedett csupán, miközben a költségek elszabadultak – tette hozzá Csőzik László.

Ami az ÉTV-t illeti, a városvezető hangsúlyozta: a cégben nincs annyi szufla, hogy a fejlesztéseket megfinanszírozza, így segítségre szorul. Hangsúlyozta, hogy a víziközmű-társaságok országszerte gondban vannak. Hosszú távon egy megoldás van: átfogó, az egész országra kiterjedő víziközműhálózat-fejlesztési programot kell beindítani.

Még egy olyan téma volt, ami jelentősebb vitát generált a közgyűlésben. Csőzik László előterjesztett egy rendelettervezetet a közterületen elhagyott hulladék felszámolásával kapcsolatban. Eszerint a jegyző hivatalból vagy lakossági bejelentés alapján kezdeményezi a város közterületein elhagyott hulladékok felszámolását.

Ha bizonyítékot találnak a hulladék eredetére vonatkozóan, eljárást kezdeményeznek az illetékes hatóságnál (ez a Pest Vármegyei Kormányhivatal).

Ha nincs ilyen bizonyíték, a jegyző megteszi a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a hulladékot elszállítsák és ártalmatlanítsák, és ennek kiadásait a város (vagyis az adófizetők) viselik.

Felmerült a kérdés, hogy mi történik a hulladékkal akkor, ha eljárás indul a hatóságoknál? Mint kiderült: ha a jegyző eljárást kezdeményez, akkor a város nem szállíttathatja el a hulladékot, hiszen így akadályoznák a Kormányhivatal eljárását, illetve vizsgálatát.

Simó Károly úgy vélte, hogy a szemétnek akkor sem szabad hetekig az utcán állnia, mert csak gyarapodni fog, ezért erre megoldást kell találni.

Ezzel Csőzik László is egyetértett. Mint mondta, az az optimális megoldás, ha fényképen, videón rögzítik az illegális szemétkupacot, ezt követően  pedig elszállítják, és nem hagyják az utcán addig a szemetet, amíg a Kormányhivatal nem lép.

Hosszabb vita után megállapodtak abban, hogy az önkormányzat felveszi a kapcsolatot a Kormányhivatallal, megtudni, hogy van-e arra lehetőség, hogy már az eljárás ideje alatt is elszállíthassa a város a hulladékot, és a költségeket aztán ráterheljék a hatósági eljárásban megállapított hulladékbirtokosra.

Archív fotó

A képviselők döntöttek arról, hogy biztosítják az anyagi fedezetet arra, hogy a Gárdonyi sportosztályai az Érd Arénában tornázhassanak, és 1-1 millió forinttal támogatják a Gárdonyi, a Kós és a VMG szalagavatói báljait is.

Határoztak arról is, hogy  meghosszabbítják az Érdi Építészeti Nívódíj pályázat határidejét.

A városatyák néma főhajtással emlékeztek volt képviselőtársukra, Badalai Ödönné Perlaki Emíliára, aki életének 83. évében hunyt el. Búcsúztatása október 6-án, 15 órakor lesz az Alsó utcai templomkertben.

fotó: Érdmost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email