dunai_kikoto_2

„Hajóállomás lesz Érden” 

dunai_kikoto_2

„Hajóállomás lesz Érden” 

Legújabb sorozatunkban retró sztorikat hozunk Érd életéből.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Még a nyár folyamán indítottuk el retró fotósorozatunkat, így azóta hétről hétre nagyon régi, Érden készült képeket mutatunk meg olvasóinknak. A fotók önmagukban is érdekesek, hiszen megidézik városunk egykori hangulatát.

Ennek apropóján – maradva a retró hangulatnál -,rövid érdekes történeteket hozunk Érd régmúltjából. Ezek mind olyan sztorik, amelyek mostanra talán már a feledés homályába merültek. A történetek kapcsán sokaknak beugorhat majd néhány régi helyszín, de talán még az egykori szereplők is ismerősek lehetnek.

Érintünk mindent: meg nem valósult terveket, bűnügyeket, olyan eseményeket, amelyek a korabeli újságok számára érdekesek voltak.

A sztorizgatásban pedig segítségünkre lesz Urbán László Érdi Sajtótükör címen, korábban megjelent gyűjteményes kötetsorozata, amely a XIX. század végétől egészen 1980-ig foglalkozik a várossal kapcsolatban a korabeli sajtóban megjelent cikkekkel.

Az első történetet 1933 októberéből mutatjuk, amely az Érd és Vidéke című újságban jelent meg. A cikket elolvasva egy dologban biztosak lehetünk: nagyszabású tervek már régen is voltak a városatyák fejében, a megvalósításra pedig az elmúlt 90 év adja meg a választ.

Hajóállomás lesz Érden 

„A község képviselőtestülete nagyszabású tervvel foglalkozik. Hajóállomásról akar gondoskodni 1934. év tavaszára. Minden őslakosnak, valamint minden egyes telepesnek a legnagyobb tetszésével találkozik ez a grandiózus program, annál is inkább, mert ezzel a tervvel kapcsolatban megoldódott már az útkérdés is. Most áll befejezés alatt a községet keresztül szelő országút kikövezése.

Felbecsülhetetlen jelentőségű dolog egy a Dunához vezető olyan út, ami összeköti Érdet az országos forgalommal kétfelé, úgy a víz, mint szárazföldi viszonylatban. Ez az újonnan készült út szolgál annak az autóbuszforgalomnak is, amelyik Ófalutól indulva belekapcsolódik a Budapest-Székesfehérvári vonalba. Érd jövő fejlődésének nagy perspektívát nyit a képviselőtestület legújabb terve.”

ÉéV 1933. okt. 7.

Ugyan az érdi hajóállomás azóta sem készült el, de szerkesztőségünk ezt a „nagy perspektívát” jelentő fejlesztést a mesterséges intelligencia segítségével – egy címlapfotó erejéig – pillanatokon belül megvalósította.

fotó: Érdmost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email