102 éve született Érd első díszpolgára

122 éve született Érd első díszpolgára

102 éve született Érd első díszpolgára

122 éve született Érd első díszpolgára

Csuka Zoltán író, költő, műfordítóra emlékeztek szerdán, a róla elnevezett érdi könyvtárban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Noha Csuka Zoltán a vajdasági Zichyfalván született 1901. szeptember 22-én, és kisebb megszakításokkal élete első évtizedeit is ott töltötte, ugyanakkor 1933-tól 1984-ben bekövetkezett haláláig Érd volt az otthona.

Csuka Zoltán íróként, költőként és irodalomszervezőként is nevet szerzett magának, mégis, elsősorban a műfordítói munkásságát szokás kiemelni. Származásából fakadóan a délszláv irodalom első számú magyar tolmácsolójává vált. Legismertebb fordítása Ivo Andrić: Híd a Drinán című, irodalmi Nobel-díjjal elismert műve volt.

Csuka Zoltán

A művész a manapság már Érdikumnak számító lakhelyén még életében létrehozta az úgynevezett Jószomszédság Könyvtárat, ami a Városi Könyvtár fiókkönyvtáraként azóta is működik. Míg a Sárd utcai ingatlanon álló másik épületben egy Csuka Zoltán emlékszobát alakított ki a város.

Érd történetében Csuka Zoltán volt az első, aki 1984-ben díszpolgári címet kapott, a helyi könyvtár pedig 1990-ben vette fel a település valaha volt egyik leghíresebb lakójának a nevét.

Sebestyénné Majchrowska Ewa

A névadóról azóta is minden évben megemlékeznek. Mint azt Sebestyénné Majchrowska Ewa igazgató elárulta, Csuka Zoltán születésének napján, szeptember 22-én az érdi temetőben hagyományosan megkoszorúzzák majd a néhai alkotó síremlékét. Szerda estére pedig egy előadást szerveztek, amelyen Zágorec-Csuka Judit szlovéniai magyar író, költő, a lendvai könyvtár igazgatója volt a vendég.

Szerdán előadással, pénteken koszorúzással emlékeznek a névadóra

A Csuka Zoltánnal csupán névrokonságot ápoló szerző a szlovéniai magyar irodalomnak az egészen az 1960-as évek elejéig visszanyúló történelmét mutatta be a közönségnek. Mint fogalmazott, az a kisebbségi és többnyelvű léthelyzet, a multikulturális környezet, a szülőföld szeretete és egyúttal vágyódás az anyaország felé, ami jellemzi a mindenkori szlovéniai magyar írókat, költőket, az hasonló ahhoz, amit Csuka is átélhetett a maga korában.

Zágorec-Csuka Judit

Ezért saját tapasztalataiból kiindulva csak megerősíteni tudta Csuka Zoltán egyik legismertebb mondását, miszerint:

„Nem szerethetem saját népemet, ha a vele egy égbolt alatt élő többi népet nem szeretem.”

Fotó: Érdmost/Czere Bálint/archív, Wikipédia

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email