szivarvanyovi3BA_230918.jpg

Jövőre megújul Érd minden önkormányzati óvodájának udvara

szivarvanyovi3BA_230918.jpg

Jövőre megújul Érd minden önkormányzati óvodájának udvara

A Tállya és az Ófalusi ovi kertjét teljes egészében átépíthetik, a többi óvoda udvarán részleges felújítási munkákat végeznek majd.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Szinte minden érdi önkormányzati óvoda udvara megújulhat, az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretében – jelentette be Csőzik László polgármester a Bem téri Szivárvány ovi udvarán tartott ünnepségen. Most zárult hivatalosan az a projekt, amelynek köszönhetően Érd legnagyobb óvodájának kertje teljes egészében átalakult, és pár hónap múlva a többi ovi udvarát is fejleszteni fogják.

„A Tállya és az Ófalusi óvoda kertje szorul teljes átépítésre, a többi oviudvarban csak részleges felújítási munkálatokat végzünk. A Tusculanum óvodában például cserélni kell a kerítést, a Béke téren az aszfaltot gumiburkolatra cseréljük, a Meseházban pedig új eszközöket telepítünk. A Kutyavárinál a mini csoport udvarát alakítjuk át. Máshol napvitorlát szerelünk fel, illetve az esési felületeket újítjuk fel” – sorolta az ÉrdMostnak Csőzik László.

Ezek a munkálatok várhatóan tavasszal indulnak majd az óvodákban.

De térjünk még vissza arra az ovira, aminek a kertje már elkészült, és nem is akármilyen minőségben.

Volt mit ünnepelni hétfő délelőtt, hiszen bízvást mondhatjuk: a régi, rossz állapotú udvar helyén most Érd legklasszabb játszótere áll, ahol a megannyi már megszokott és kedves játék mellett KRESZ-park, mezítlábas ösvény, firkálófal, trambulin és kötélpiramis várja a gyerekeket. (Bővebben az óvodafelújításról itt írtunk.)

Mintegy háromszázötven apróságnak szerez örömet az új udvar, ami teljesen egészében önkormányzati forrásból, az Érdi Városgazda közreműködésével épült, csak magyar játszóeszközökkel. Az udvar kialakítása mellett felszínivíz-elvezetési munkálatokat is végeztek.

Hogy mennyire szeretik a gyerekek az új játékokat, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az: megkérték az óvó néniket, hogy minden játékot kipróbálhassanak és használhassanak, így aztán a csoportok egymást közt beosztva, váltva játszanak az udvarokon.

„A legnépszerűbb a KRESZ-park, a mezítlábas ösvény és a sok csúszda – mondta az ÉrdMostnak Vincze Beáta intézményvezető, akitől megtudtuk azt is: a gyerekek a megnyitó előtt, direkt a vendégeknek rajzoltak a firkálófalra. Az ünnepség után bármikor lemoshatják a rajzokat és újakat készíthetnek.

Bár ez most az öröm délelőttje volt, ne feledjük az ide vezető utat sem, ami bizony elég rögös volt. Csőzik László polgármester felidézte az építkezéssel járó nehézségeket is. A Covid miatt csúszott az építkezés, ráadásul a terveztetés után kiderült, hogy a projekt háromszázmillió forintba kerülne, ám erre a városnak nem volt anyagi forrása.

„Mindent elkövettünk, hogy az építkezés megvalósulhasson. Felvettünk százmillió forint fejlesztési hitelt, és a Városgazda munkájának köszönhetően, illetve magyar játszóeszközök beszerzésével sikerült közel harmadára csökkenteni a költségeket. Nagyon boldog vagyok, hogy a munkatársainknak 120-130 millió forintból sikerült egy ilyen gyönyörű óvodaudvart építeni” – hangsúlyozta az ünnepségen a városvezető.

Nem volt könnyű az elmúlt év az óvoda munkatársainak és a gyerekeknek sem, hiszen az építkezés ideje alatt nem tudták használni az udvarokat – így aztán jó sok sétát tettek a környéken, ahogy erről az egyik óvó néni is megemlékezett a versében, amit elismerő taps fogadott.

Nagy sikere volt Szabó Ádám harmonikaművésznek is, aki több számmal is meglepte az ünneplőket.

A gyerekek kedves műsorral készültek a felnőtteknek, meg is lett a jutalmuk érte: a délelőtt zárásaként Kalap Jakab adott koncertet az ovisoknak. A zenekar megmozgatta és meg is énekeltette a kicsiket.

 

Fotó: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email