denes_gyorgy_boritokep

„Fiatalok voltunk, és a barlang volt a szerelmünk” – videó

denes_gyorgy_boritokep

„Fiatalok voltunk, és a barlang volt a szerelmünk” – videó

A magyar barlangkutatás kiemelkedő alakjára, a száz éve született Dénes Györgyre emlékeztek a Magyar Földrajzi Múzeumban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az 1923-ban Orosházán született Dr. Dénes György személyét és munkásságát idézték fel azon az emlékülésen, amit csütörtökön tartottak a Magyar Földrajzi Múzeumban. Ahogy például Kubassek János, a múzeum címzetes igazgatója is fogalmazott, Dénes György egy igazi polihisztor volt, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a barlangkutatás mellett számos egyéb területen, mint például a jog, a történelem vagy a nyelvészet is otthonosan mozgott.

Ugyanakkor a mostani összejövetelen elsősorban a magyar barlangászatban betöltött szerepét járták körbe az előadók.

Hegedűs Gyula, a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat elnökének előadása

Dénes György 1957-ben szervezte meg a Vörös Meteor Barlangkutató Csoportot, akikkel évtizedeken át vezetett sikeres expedíciókat itthon és külföldön. Alapítója, majd később elnöke volt a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulatnak és a Magyar Barlangi Mentőszolgálatnak is.

Nevéhez fűződik a Meteor-barlang és egy, az Esztramos-hegyen található őslénytani lelőhely feltárása is. Sikeres kutatást végzett a Baradla-, a Mátyás-hegyi-, és a Szemlő-hegyi-barlangban, miként számos további barlang felfedezésében is részt vett.

Kubassek János az ÉrdMost kérdésre Dénes Györgynek az Aggteleki-karsztvidék, valamint a Baradla-barlang feltárásában, kutatásában végzett munkáját emelte ki. Mint hangsúlyozta, a 2015-ben elhunyt tudós nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az Aggteleki-karszt felkerüljön az UNESCO világörökségi listájára.

Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum címzetes igazgatója

A konferenciára a szakma mellett Dénes György özvegyét, az egykoron szintén barlangász Dénes Györgynét, azaz Csöpit is meghívták, aki még a Vörös Meteor Barlangkutató Csoportban ismerte meg későbbi párját.

„Fiatalok voltunk és a szerelmünk volt a barlang. Kúsztunk, másztunk, barlangoztunk. Ez hozott össze minket. Budapesten volt a tanbarlagunk, a Matyi. Amikor mondjuk vasárnaponként feltettük a kérdést, hogy mit csináljunk, hova menjünk, akkor teljesen egyértelmű volt, hogy hova máshova mint oda.”

– fogalmazott a jókedélyű Csöpi.

Dénes Györgyné, Csöpi

Egy kívülálló talán nehezen tudja elképzelni, hogy mi a vonzó ezekben a sötét, szűk, veszélyes helyekben, és Csöpi is csak nehezen tudja szavakba önteni, de az biztos, hogy megfogta őket a hangulat.

„A csönd, a sötétség, illetve egy olyan világnak az élménye, amit csak kevesen láthatnak. Ez egy csoda.”

Aki szeretne többet is megtudni Dr. Dénes Györgyről, annak figyelmébe ajánljuk az alábbi portréinterjút, amelyben Kubassek János beszélget a magyar barlangkutatás történetének egyik kiemelkedő személyiségével.

 

A szakmai előadásokon túl, az emlékülés fontos pillanata volt a Magyar Földrajzi Társaság által alapított Teleki Sámuel-érem átadása is. A kitüntetést idén két kutatónak, Gőgös Norbert geográfus, utazásszervezőnek, valamint dr. Domaniczky Endre, jogtörténész, volt ausztráliai magyar konzulnak ítélték oda. Kettőjük közül azonban csak utóbbi tudott eljönni, ezért Gőgös Norbert egy későbbi alkalommal veszi majd át a díjat.

Dr. Domaniczky Endre, a Teleki Sámuel-érem egyik kitüntetettje

Hogy a két szakember mivel érdemelte ki az elismerést, és egyáltalán kik ők, arról például ITT és ITT tudhat meg többet.

Fotó: ÉrdMost/Szűcs Gergely

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email