Tetlák_Örs

Tetlák: a helyi Fidesz az Elvira-majort is feláldozta volna egy akkugyárért – videó

Tetlák_Örs

Tetlák: a helyi Fidesz az Elvira-majort is feláldozta volna egy akkugyárért – videó

Szerencsére a 200 milliárdos üzem soha nem fogja Érd levegőjét szennyezni.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ez év februárjában Tetlák Örs alpolgármester kezdeményezésére – a Szövetség Érdért frakció valamennyi tagjának támogatásával – született meg az a döntés,  hogy a város közgyűlése határozottan elutasítja, hogy Érd területén akkumulátorgyár, vagy akkumulátoripari veszélyes üzem létesüljön. A kérdésben a várost vezető koalíció igennel szavazott, a Fidesz frakció, valamint Asztalos Éva és Tekauer Norbert képviselők pedig tartózkodtak a szavazásnál.

Tetlák Örs alpolgármester felszólal a Közgyűlés ülésén

Ezzel szemben augusztus 30-án Simó Károly fideszes képviselő saját Facebook-oldalán hívta fel az érdiek figyelmét arra, hogy a Szajkó utcában akkumulátor üzem létesül és a létesítéshez szükséges hatósági eljárások idén tavasszal el is indultak.

Túlzás akkumulátorgyárnak nevezni a Szajkó utcai tizenöt négyzetméteres összeszerelő műhelyt

A város részéről a lapunknak az alpolgármester azt megerősítette, hogy az elmúlt időszakban a Nemzeti Befektetési Ügynökség felvette az önkormányzattal a kapcsolatot, miszerint egy olyan akkumulátorgyárnak keresnek telephelyet, amely 60-100 ezer négyzetméteren terült volna el, sőt a vállalat elektromos áramigénye 2-4 MW lett volna. Tetlák Örs elmondta, hogy ezt a korábban elfogadott közgyűlési határozat értelmében egyértelműen elutasította a város.

Visszatérve Simó Károly állítására: a valóság az, hogy Érden csupán egy akkumulátorok összeszerelésére szakosodott üzem létesül, mindössze 15 négyzetméteren.

Simó Károly is aktív az üléseken

Tehát itt a városban gyártás nem történik, csupán alkatrészekből állítanak össze kis mennyiségben akkumulátorokat – hangsúlyozta az alpolgármester.

Blődség azt állítani, hogy egy 100 ezer négyzetméteres üzemben folytatott akkumulátoripari tevékenység köszönő viszonyban lenne egy 15 négyzetméteres műhellyel, ahol mindössze akkumulátorcellákat illesztenek össze

– tette hozzá Tetlák.

Érd egyszer már nagyon közel állt ahhoz, hogy egy akkumulátoripari gigaberuházás jöjjön ide, de az akkori fideszes városvezetés szándékát sikerült megállítani. Tetlák Örs felidézte, hogy 2018 tavaszán LMP-s aktivisták az Elvira-major védelmében megbénították az érdi közgyűlést, így nem sikerült a területet átminősíteni.

Ha ez akkor megtörténik, azzal az Elvira-major és a növényi génbank megy tönkre, hiszen az akkumulátorgyár működéséhez szükséges védőtávolságokat egyszerűen képtelenség lett volna betartani.

Az alpolgármester kiemelte, hogy a tiltakozás idején még nem is tudták pontosan, hogy mi létesülne ott, az akkori városvezetés ugyanis nem adott tájékoztatást az ügyben. Az azóta már jól ismert kormányzati narratívát megerősítve, Bács István volt alpolgármester később a közgyűlés előtt számolt be arról a 200 milliárd forint értékű akkumulátoripari beruházásról, amely végül az Elvira-major helyett Komáromban kötött ki. A bejelentésről készült felvétel alább megtekinthető:

Tetlák Örs szerint elgondolkodtató, hogy most azok mutogatnak ujjal, egy akkumulátorgyárnak közel sem nevezhető összeszerelő üzem miatt, akik néhány éve még az Elvira-majort és a génbankot is feláldozták volna azért, hogy egy emberre és környezetre egyaránt veszélyes kétszázmilliárdos akkumulátorgyár legyen Érd területén.

Az alpolgármester megjegyezte, hogy a jelenlegi hatósági környezetben semmilyen garancia nincs arra, hogy bármilyen akkumulátoripari gyár kellő biztonsággal tudna működni a lakott területek közelében.

Iváncsa, Bátonyterenye, Komárom, Göd. Ezek mind olyan települések, ahol akkumulátorgyár létesült. Tetlák Örs határozottan állítja, hogy ezekben a gyárakban olyan gyatra körülmények vannak, amelyek elfogadhatatlanok. Foglalkoztatási, munkavédelmi és műszaki körülményeket tekinte gyalázat, ami ezekben a létesítményekben tapasztalható, és ezeket a havariajelentések is alátámasztják.

Az SK Innovation iváncsai akkugyára

A szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozó üzemben halálesetek is történtek már, ahol megállapították, hogy a cég nem alakította ki a biztonságos üzemeltetés feltételeit megteremtő oktatási, képzési rendszert – tette hozzá.

Az év elején elfogadott közgyűlési határozat tehát egyértelműen kimondja, hogy az önkormányzat semmilyen lépést nem tesz annak érdekében, ami lehetővé tenné akkumulátoripari veszélyes üzem betelepülését Érd közigazgatási határán belül. Az alpolgármester szerint mindössze ennyi fegyver van az önkormányzat kezében, ugyanis hatósági jogkörök már nem állnak rendelkezésre, ezek már a Kormányhivataloknál vannak, így ebből a szempontból meg van kötve a települések keze. Azért is aggasztó ez, mert ebben az iparágban pont a hatósági oldalon van a legtöbb baj.

fotó: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email